BELASTINGEN - 24.05.2017

Fiscaalvriendelijke spaarpolis eigen woning, wat nu?

Heeft u een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of beleggingsrechten eigen woning (BEW)? Deze kunt u nu onder versoepelde voorwaarden belastingvrij laten uitkeren. Interessant voor u?

Sinds 1 april. Per 1 april 2017 zijn de tijdklemmen van de KEW, SEW en BEW vervallen. Wat houdt dat in? Levert dit nieuwe mogelijkheden op voor het spaarkapitaal dat in uw kapitaalverzekering zit? De afkortingen staan voor kapitaalverzekering eigen woning (KEW), spaarverzekering eigen woning (SEW) en beleggingsrechten eigen woning (BEW). Het gaat om fiscaalvriendelijke spaarverzekeringen voor de eigen woning.

Belastingvrijstelling

Voor de KEW, SEW en BEW geldt onder voorwaarden een vrijstelling voor het rendement uit de uitkering. Tot voor kort gold dat bij een premiebetaling van 15 jaar het rentebestanddeel van een uitkering van maximaal € 36.900,- was vrijgesteld. Bij 20 jaar premiebetaling werd het rentebestanddeel in een uitkering van maximaal € 162.500,- vrijgesteld. Sinds 2013 kunnen er geen nieuwe KEW-, SEW- of BEW-polissen meer worden afgesloten.

Hoezo ‘tijdklem’? De voorwaarde dat 15 of 20 jaar premie betaald moet worden, wordt de ‘tijdklem’ genoemd. Deze voorwaarde was in bepaalde situaties al niet van toepassing (bijvoorbeeld bij echtscheiding), sinds 1 april zijn de tijdklemmen in zijn geheel vervallen. Als een van de producten tot uitkering komt voordat de termijn is verstreken, is er geen vrijstelling van toepassing en is het rendement uit de uitkering (uitkering verminderd met de ingelegde bedragen) volledig belast in box 1 (maximaal 52% inkomstenbelasting).

Onvoorwaardelijke vrijstelling? Betekent dit dat een afkoop van uw KEW altijd onder de vrijstelling valt? Nee, het rentebestanddeel is alleen vrijgesteld als de uitkering wordt aangewend voor de aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld van de voormalige eigen woning.

Inkomstenbelastingheffing. Wordt een deel van de uitkering bij afkoop van de KEW niet gebruikt voor aflossing van de eigenwoningschuld, dan wordt de rente uit dat deel van de uitkering belast met inkomstenbelasting.

Is afkoop voordelig?

Niet altijd! Het is een stukje financieel maatwerk. Sommige polissen kennen, in combinatie met het hypotheekproduct, erg gunstige voorwaarden. Ook kan het zijn dat afkoop, gevolgd door aflossing van uw eigenwoningschuld, tot een hoge boeterente leidt of tot extra kosten, omdat uw hypotheek naar een andere vorm wordt omgezet. Voortijdige beëindiging kan tot gevolg hebben dat een in het vooruitzicht gesteld rendement of spaarbonus verloren gaat.

Mogelijk leidt een aflossing op uw eigenwoningschuld tot een lagere maandlast nu, maar in de toekomst blijft er wellicht een restschuld. Bovendien vallen de kosten van kapitaalverzekeringen vooral in het begin van de looptijd, waardoor het hoogste rendement vaak pas in de laatste jaren van de looptijd wordt bereikt. Dan is afkoop natuurlijk niet altijd gunstig.

Gaat bank/verzekeraar akkoord? Het is ook de vraag of uw verzekeraar of bank wel akkoord gaat Dat hangt af van de bepalingen van uw polis, het spaartegoed of de belegging en van het beleid van uw bank of verzekeraar. Als u hierover, voor uw polis, meer wilt weten, moet u contact opnemen met uw bank of verzekeraar.

U kunt de aan uw woning gekoppelde financiële producten, waarvoor u nog geen 15 of 20 jaar premie heeft voldaan, onder voorwaarden onbelast laten uitkeren. Laat de vaak nadelige gevolgen en mogelijk bijkomende kosten vanwege wijziging van uw hypotheekvorm daarvan wel doorrekenen door uw adviseur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01