De verhuiskostenvergoeding bij renovatie verduidelijkt
De verhuiskostenvergoeding in de wet
Wettelijk geregeld. De verplichting tot het betalen van een verhuiskostenvergoeding als woonruimte wordt gerenoveerd, is geregeld in het Burgerlijk Wetboek (art. 7:220 BW) . Als de huurder van een zelfstandige woonruimte moet verhuizen vanwege een renovatie, moet de verhuurder hem een tegemoetkoming betalen.
Tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming heeft betrekking op de verhuis- en inrichtingskosten die de huurder moet maken als hij tijdelijk ergens anders moet gaan wonen. Het gaat niet om een vergoeding van de werkelijke verhuis- en inrichtingskosten. De minister stelt namelijk de hoogte van deze tegemoetkoming elk jaar voor 1 maart vast. In 2017 is deze bijdrage vastgesteld op een bedrag van € 5.910,-.
Wat zijn renovatiewerkzaamheden? Volgens de Hoge Raad zijn renovatiewerkzaamheden werkzaamheden die het woongenot verhogen. Het kan dan gaan om vervangende nieuwbouw, maar ook om gedeeltelijke vernieuwing van de bestaande woning door middel van een (fysieke) verandering of toevoeging.
Hoe ver gaat dat?
Hoge Raad geeft duidelijkheid. In de praktijk was er regelmatig discussie over de reikwijdte van deze verplichting. Om nu voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen, zijn daarover in 2015 vragen gesteld aan de Hoge Raad. Deze vragen heeft de Hoge Raad, 22.04.2016 (HR:2016:726) , inmiddels beantwoord en daarmee heeft de Hoge Raad een aantal zaken verduidelijkt.
Dwingend. Om te beginnen heeft de Hoge Raad bepaald dat deze artikelen van dwingend recht zijn. Er mag dus niet van worden afgeweken. Doet u dat toch, dan is die afwijking nietig (ongeldig).
Op verzoek van de huurder. Moet een huurder verhuizen vanwege renovatiewerkzaamheden, dan moet de verhuurder de door de minister vastgestelde tegemoetkoming betalen, ongeacht op wiens initiatief de renovatie plaatsvindt. Als een verhuurder de woning dus renoveert op verzoek van de huurder en als de huurder hierdoor moet verhuizen, dan moet de verhuurder toch de verhuiskostenvergoeding aan de huurder betalen. Tip. Wijs de verhuurder die zo’n verzoek van zijn huurder krijgt daar op.
Dringende werkzaamheden
Renovatie = niet dringend. Renovatiewerkzaamheden zijn geen dringende werkzaamheden! Dringende werkzaamheden zijn werkzaamheden die bij uitstel tot extra kosten of tot schade of nadeel kunnen leiden. Is dat het geval, dan bent u de verhuiskostenvergoeding niet verschuldigd.
Combinatie. Is er sprake van een combinatie van werkzaamheden? Is er dus sprake van groot onderhoud (combinatie van renovatie- en dringende werkzaamheden), dan bent u alleen verplicht de verhuiskostenvergoeding te betalen als de verhuizing vanwege de renovatiewerkzaamheden noodzakelijk is. Is de verhuizing alleen noodzakelijk vanwege de dringende werkzaamheden, dan geldt die verplichting dus niet. Tip. Adviseer een verhuurder de werkzaamheden bij groot onderhoud op de juiste manier te kwalificeren en dit goed en onderbouwd vast te leggen.