AUTO VAN DE ZAAK - 22.05.2017

Auto van de zaak gebruiken voor andere job, mag dat?

Stel, uw werknemer krijgt van u een auto ter beschikking, maar heeft daarnaast een tweede baan of een eigen bedrijfje. ‘Mag ik deze auto daar dan voor gebruiken?’, vroeg een abonnee ons. Weet u het antwoord? Lees verder.

Afspraken zijn doorslaggevend

Indien een werknemer de auto (van de baas) voor privédoeleinden mag gebruiken, dan geldt dat in principe voor alle ritten die niet in het belang van de werkgever zijn, dus ook voor andere zakelijke activiteiten van de werknemer. De werkgever kan de werknemer wel uitdrukkelijk verbieden om de auto van de zaak te gebruiken voor andere bezigheden. Doet hij dat niet, dan mag de auto gewoon worden gebruikt.

Let op de bijtelling privégebruik! Voor een auto van de zaak moet een bijtelling worden gerekend, meestal 22% (2017) voor nieuwe auto’s. Deze bijtelling mag alleen achterwege blijven indien de auto niet voor privédoeleinden wordt gebruikt. Let op. Gebruik van een auto door een werknemer ten behoeve van een tweede baan of een eigen bedrijfje is privégebruik in de zin van deze regeling. Dus ook wanneer de werknemer de auto alleen gebruikt voor (vanuit zijn standpunt bezien) zakelijke activiteiten, is er sprake van privégebruik en moet de auto worden bijgeteld.

Kilometervergoeding

Geen auto van de zaak. De werkgever die geen auto ter beschikking stelt, mag wel een kilometervergoeding van € 0,19 geven per, voor in zijn belang, zakelijk gereden kilometer. Heeft uw werknemer een auto van de zaak, dan mag dat niet. Een auto van een andere werkgever telt voor u niet als een auto van de zaak maar als privévervoer van de werknemer.

Niet opdraaien voor alle kosten? Wilt u als wergever niet opdraaien voor alle autokosten in verband met andere activiteiten van uw werknemer?

Vier mogelijkheden

U kunt kiezen uit een viertal mogelijkheden als u niet wilt opdraaien voor de kosten voor de kilometers die uw werknemer maakt voor zijn andere baan of diens eigen bedrijfje.

Er wordt hier van uitgegaan dat u niet reeds een algeheel verbod op privégebruik heeft afgesproken met uw werknemer, dan speelt dit probleem uiteraard ook niet.

  1. Verbied het gebruik ten behoeve van andere zakelijke activiteiten. Het lastige is wel dat dit heel moeilijk te controleren is als de werknemer privé mag rijden.
  2. Beperk het aantal privékilometers (kilometers die de werknemer maakt, anders dan voor de uitoefening van het dienstverband bij u. Denk bijvoorbeeld aan 15.000 privékilometers per jaar. Zo wordt al te intensief privégebruik voorkomen.
  3. Laat een werknemer een bijdrage voor privégebruik betalen. De werknemer betaalt dan elke loonperiode een bedrag voor het gebruik van de auto van de zaak en uw kosten voor de auto worden hierdoor lager. Tip. Deze werknemersbijdrage mag u aftrekken van de bijtelling. Zorg wel dat u duidelijk vastlegt dat de bijdrage ziet op privégebruik.
  4. Spreek - als dat mogelijk is uiteraard - met de andere werkgever of met de onderneming van de werknemer af dat u gezamenlijk de auto aan de werknemer ter beschikking zult stellen en de kosten van de auto verdeelt.

Een modelovereenkomst voor dit gezamenlijk ter beschikking stellen, kunt u downloaden via http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.14.02).

Voorkom dat u opdraait voor alle autokosten van een auto die uw werknemer ook voor andere activiteiten gebruikt. Spreek af dat de werknemer of diens andere werkgever een deel van de kosten betaalt. Download ons model hiervoor. Vindt u dat te veel gedoe, beperk dan het privégebruik van de auto tot uw belang.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01