ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.04.2017

Kan een ontbindende voorwaarde van pas komen?

Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst kan een dure en tijdrovende ontslagprocedure voorkomen. De rechter acht zo’n voorwaarde echter maar zelden geldig.

Lastig. Een werknemer ontslaan is lastig. Het zou daarom een uitkomst zijn als u in de arbeidsovereenkomst zou kunnen regelen dat het dienstverband van rechtswege eindigt bij een bepaalde gebeurtenis. De rechter vindt zo’n ontbindende voorwaarde echter meestal in strijd met het ontslagrecht, dat werknemers moet beschermen.

Ontbindende voorwaarde mag soms

Criteria. Soms wordt een ontbindende voorwaarde wel toegestaan. Zo hebben veel horecabedrijven op Schiphol in hun arbeidscontracten staan dat het dienstverband eindigt als de marechaussee het Schiphol-pasje van de werknemer intrekt. Zonder zo’n pasje mag een werknemer niet achter de douane werken. Rechters hebben deze ontbindende voorwaarde meermaals geldig geacht omdat deze voldoet aan de volgende criteria:

  1. de werkgever heeft geen invloed op het intreden van de voorwaarde;
  2. de voorwaarde is objectief bepaalbaar; en
  3. door het intreden van de voorwaarde wordt het dienstverband inhoudsloos.

In een zaak die zich onlangs voor het Gerechtshof Amsterdam afspeelde, 25.01.2017, (GHAMS:2017:163) , beriep de werkgever zich ook op een ontbindende voorwaarde.

Als de voorstelllingen stoppen ...

Drie opties. Het ging om negen acteurs die begin 2016 in dienst waren getreden van de producent van de SKY de Musical op basis van een tijdelijk arbeidscontract tot 30 januari 2017. Vanwege de tegenvallende kaartverkoop besprak de werkgever in mei met zijn financiers drie mogelijke opties: meteen stoppen, op 1 juli stoppen of tot 2017 doorgaan. Uiteindelijk werd er besloten meteen te stoppen.

Gestopt ... Op 31 mei 2016 kregen de acteurs per e-mail het bericht dat de musical en hun dienstverband op 30 juni zouden eindigen. De producent beriep zich op het arbeidscontract, waarin stond dat de arbeidsovereenkomst ook eerder zou kunnen eindigen “indien en zodra de musical stopt, namelijk op de eerste dag na de laatste voorstelling”. De acteurs vochten hun ontslag aan.

Werkgever had opties

Keuzevrijheid. De rechter stelt vast dat producent SKY drie opties heeft besproken en er uiteindelijk voor heeft gekozen om meteen met de musical te stoppen. Een dergelijke keuzevrijheid van de werkgever past echter niet in het systeem van ons ontslagrecht. De door SKY gemaakte keuze had getoetst moeten worden door het UWV en eventueel door de kantonrechter. In dit geval is de ontbindende voorwaarde daarom in strijd met het ontslagrecht. Het dienstverband is daarom niet geëindigd en SKY moet het loon van de acteurs nog zeven maanden - tot de einddatum van hun arbeidscontract - doorbetalen.

Wat had er anders gekund? Regel in een tijdelijk arbeidscontract uitdrukkelijk dat het contract tussentijds kan worden opgezegd. SKY had dan vanwege de tegenvallende kaartverkoop een ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen kunnen aanvragen en het dienstverband met één maand opzegtermijn kunnen beëindigen.

Download een model ‘Opzegbeding’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.12.06).

Door een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst kan het dienstverband eenvoudig en goedkoop eindigen. De voorwaarde moet dan wel objectief bepaalbaar zijn en u mag geen invloed kunnen uitoefenen op het intreden ervan. Speel op zeker met een opzegbeding in de arbeidsovereenkomst.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01