Zieke werknemer op vakantie, wat mag wel en wat niet?
Hoe zit het ook alweer?
Een werknemer bouwt ieder kalenderjaar ten minste viermaal de overeengekomen arbeidsduur (waarover hij recht op loon heeft) per week op aan vakantie. Dit worden de wettelijke vakantiedagen genoemd. Een fulltimer heeft dan ook recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. De extra vakantiedagen boven het wettelijk aantal dagen op grond van cao of arbeidsovereenkomst worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd.
Uitgangspunt. Uit de wet volgt dat ziekteverlof voorrang heeft op vakantieverlof. Als een werknemer ziek is voordat hij op vakantie gaat of ziek wordt tijdens zijn vakantie, heeft hij geen vakantie meer en is hij ziek. Als werkgever mag u dan ook niet zomaar eenzijdig vakantiedagen afboeken. Tip. De wet biedt de mogelijkheid om daarvan af te wijken en dat de werkgever en de werknemer afspreken dat ziektedagen worden aangemerkt als vakantiedagen.
Welke ‘soorten’ zijn er?
Ziek voor de start. Wat als de werknemer ziek wordt nadat zijn vakantieperiode is vastgesteld, maar voordat zijn vakantie is begonnen? Denk aan vakantiedagen die in januari zijn vastgesteld voor augustus, waarna de werknemer in juni voor langere tijd ziek wordt. Als de werknemer dan in augustus nog te ziek is om te genieten van zijn vakantie, blijft de werknemer ziek en mag de werkgever geen vakantiedagen afboeken. Als hij al wel aan het re-integreren is en hij kan van zijn vakantie genieten, mogen de dagen wel afgeboekt worden. Let op. De zieke werknemer moet toestemming hebben van de bedrijfsarts om op vakantie te gaan. De vakantie mag zijn herstel immers niet ‘in de weg’ staan.
Ziek worden tijdens vakantie. Als de werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, kan hij niet meer van zijn vakantie genieten. De wet biedt de mogelijkheid om ook dan ziektedagen aan te merken als vakantiedagen. Dit is een afwijking van het wettelijk uitgangspunt.
Let op 1. Als u op voorhand schriftelijk afspraken maakt over het aanmerken van ziektedagen als vakantiedagen mag dat alleen voor de bovenwettelijke vakantiedagen. Let op 2. Als u tijdens of zelfs na de ziekteperiode nog ziektedagen als vakantiedagen wilt aanmerken en daarover afspraken maakt met de werknemer, moet de werknemer ten minste het wettelijke minimumaantal vakantiedagen per jaar behouden.
Ziek op vakantie gaan. De langdurig zieke werknemer heeft, net als de gezonde werknemer, recht op vakantie. De werknemer heeft daarvoor de toestemming van u als werkgever en van de bedrijfsarts nodig. Voorwaarde is dat de vakantie de re-integratie en het herstel niet belemmert. Als de langdurig zieke werknemer kan genieten van vakantie, dan mag u de genoten vakantiedagen in zijn geheel afboeken (tegenover een volledige opbouw van vakantiedagen staat een volledige opname van vakantiedagen).
Download een voorbeeld van een ‘Verzuimreglement’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.06.04).
Op vakantie zonder toestemming
Het komt ook voor dat de zieke werknemer op vakantie gaat zonder toestemming van de werkgever of de bedrijfsarts. Hoewel de werknemer dan zijn re-integratieverplichtingen verzuimt, rechtvaardigt dat niet zonder meer een ontslag.