Wanneer mag u het dak betreden van de buurman?
Lekkages. De woning van Hans heeft een uitbouw op de tweede verdieping aan de achterzijde. De uitbouw grenst aan het platte dak van Piet. Hans heeft last van een ernstige lekkages in zijn slaapkamer. Hij wil bekijken hoe de lekkages zijn ontstaan en uiteraard wil hij zo snel mogelijk zijn dak repareren. Daarvoor moet hij echter gebruikmaken van het platte dak van Piet. Dat is namelijk de enige manier om bij het schuine dak van zijn uitbouw te komen.
Contract tekenen! Hans vraagt toestemming aan Piet om gebruik te maken van zijn platte dak om de lekkages te verhelpen. Piet is daar wel toe bereid, maar alleen onder de voorwaarde dat Hans een overeenkomst tekent waarin staat dat eventuele schade die door de werkzaamheden aan het dak ontstaat, volledig door Hans wordt vergoed. Daarbij wil Piet de vrijheid hebben om een door hem gekozen dakdekker in de arm te nemen om de schade te herstellen. De rekening daarvoor krijgt Hans dan op zijn deurmat.
Zwaar overdreven? Hans vindt dat zwaar overdreven. Er is nog helemaal geen sprake van schade, dus waar heeft Piet het over? Mocht er al schade ontstaan, dan is hij wel bereid om die te vergoeden. Als hij de rekening moet betalen, dan wil hij zelf bepalen wie de schade repareert.
Wat zegt de wet over het steigerrecht?
Noodzakelijk? Vraag eerst toestemming aan de buurman, vaak is de kou dan al uit de lucht. In de wet staat dat de buurman verplicht is om toestemming te geven als het noodzakelijk is om voor de uitvoering van werkzaamheden gebruik te maken van zijn grond of het pand. Dit is het ‘steigerrecht’. Als voorwaarde geldt dat het om tijdelijke werkzaamheden gaat en dat de overlast voor de buurman zo veel mogelijk wordt beperkt. Ook moet hij tijdig en op behoorlijke wijze van de voorgenomen werkzaamheden in kennis worden gesteld. Lijdt de buurman schade, dan heeft hij recht op schadeloosstelling.
Weigeren? De buurman mag zijn toestemming alleen maar weigeren als hij daarvoor een gewichtige reden heeft. Dan weegt het belang van de buurman zwaarder dan het belang van degene die de werkzaamheden wil verrichten. Die gewichtige reden zal de buurman moeten bewijzen.
Wat heeft de rechter beslist?
Onvermijdelijk. Voor de Rechtbank Gelderland, 15.12.2016 (RBGEL:2016:6763) , staat vast dat er sprake is van ernstige lekkages die snel verholpen moeten worden. Ook is duidelijk dat het noodzakelijke herstelwerk alleen maar kan worden uitgevoerd door gebruik te maken van het perceel en het platte dak van Piet.
Niet tegenhouden? Piet kan dat alleen maar tegenhouden als hij daarvoor een gewichtige reden heeft. Volgens de rechter is dat hier niet het geval. Zoals Hans terecht stelt, is er geen sprake van schade. En mocht er schade ontstaan, dan heeft Piet recht op schadeloosstelling. Hoe hoog die schade is, moet dan worden vastgesteld.
Oordeel. De rechter vindt dat Piet geen gewichtige reden heeft om zijn toestemming te weigeren. Hij moet toestaan dat Hans tijdelijk van zijn dak gebruikmaakt. Ook moet buurman Piet € 1.201,- aan proceskosten betalen. Hij heeft geen recht op schadeloosstelling!