GEMEENTE - 20.01.2017

Kom maar terug als het echt zover is!

In bezwaren tegen bouwplannen halen omwonenden vaak alles uit de kast. Wat besliste de rechter onlangs over ‘mogelijke plannen in de toekomst’?

Dat gaat niet gebeuren … Iemand die denkt dat hij rechtstreeks in zijn belangen wordt geschaad door de bouwplannen van bijvoorbeeld zijn buurman, kan bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning die aan deze buurman wordt verleend. Hoe groter de afkeer tegen de plannen, hoe meer argumenten vaak uit de kast worden gehaald om het bezwaar kracht bij te zetten. Het is dan aan de gemeente (of uiteindelijk de Raad van State) om te beslissen welke bezwaren relevant zijn.

Bestemmingsplan. Buurman Bas krijgt een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een dakopbouw op zijn garage. Mark is het hier niet mee eens en maakt bezwaar. Hij vindt dat de gemeente afwijkt van het bestemmingsplan door toe te staan dat er wordt gebouwd op minder dan drie meter van de erfgrens. Bovendien vindt Mark dat de gemeente het gelijkheidsbeginsel schendt. Verder vindt Mark dat hij mogelijk ernstige hinder gaat ondervinden van de dakopbouw omdat hij dan vanwege de schaduw geen zonnepanelen meer zou kunnen plaatsen op zijn dak. Bovendien zou zijn privacy ernstig geschaad kunnen worden als er later ramen in de dakopbouw zouden worden geplaatst.

Maatwerk. Volgens de Raad van State, 12.10.2016 (RVS:2016:2713) , snijden de bezwaren van Mark geen hout. Het staat de gemeente vrij om in een concreet geval af te wijken van het bestemmingsplan. Dat de gemeente in een ander geval toestaat dat er op 2,55 meter van de erfgrens wordt gebouwd, wil niet zeggen dat in dit concrete geval één meter (voor een wezenlijk ander bouwplan) niet zou zijn toegestaan.

Hoezo ramen? Over de zonnepanelen zegt de Raad van State dat niet is gebleken dat Mark deze zou willen gaan aanschaffen. De gemeente hoeft de bouwplannen niet af te wijzen omdat Mark ‘misschien ooit’ zonnepanelen op zijn dak wil leggen. Voor de privacyaspecten geldt een soortgelijke redenering. Er zijn in de dakopbouw geen ramen voorzien die op het perceel van Mark uitzien en als dit zich voordoet, kan Mark op dat moment bezwaar maken. Daar kan de vergunning nu niet op worden afgewezen.

Wat niet speelt, weegt niet mee in de beslissing van de gemeente op een bezwaar. De belanghebbende kan soms opnieuw bezwaar maken als dat wel aan de orde is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01