GEBOUW EN GROND - 20.01.2017

Bomen op erfgrens snoeien?

Als bomen op de erfgrens staan, wie beslist dan over het snoeiwerk? Is er dan altijd toestemming van de buurman nodig? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter? Wat is raadzaam om te doen?

Snoeiwerk. De percelen van Teun en Geert grenzen met hun achtertuinen aan elkaar. Op de erfgrens staat een rij van 12 hoge beuken van gemiddeld 15 tot 20 meter hoog. Zonder overleg met zijn achterbuurman laat Teun door een hovenier snoeiwerk uitvoeren. Tot op de stam zijn de zijtakken helemaal weggehaald. Ook zijn sommige beuken tot meer dan de helft van de hoogte opgekroond. Daardoor zijn stammen en hoofdtakken blootgesteld aan direct zonlicht.

Snoeiwonden volgens boomspecialist

Boomspecialist. Geert is het hier niet mee eens. Hij laat de beuken door een boomspecialist onderzoeken. Het blijkt dat er bij meerdere bomen grote snoeiwonden zijn ontstaan. Bij de eenzijdig kaal gesnoeide stammen bestaat er kans op vervroegde uitval. Om de beuken te beschermen, worden deze door de boomspecialist ingezwachteld. De kans dat alle bomen zich nog herstellen is niet al te groot. Het totale schadebedrag wordt geschat op € 9.000,-.

Onrechtmatig. Geert stelt dat zijn buurman Teun onrechtmatig heeft gehandeld. Omdat de beuken op de erfgrens van de beide percelen staan, zijn ze ook samen eigenaar van de bomen. Zonder toestemming van Geert als mede-eigenaar had Teun de bomen niet mogen laten snoeien. Daarom stelt hij Teun voor de helft van de schade aansprakelijk. Daarbovenop komen nog de kosten voor de boomspecialist. In totaal claimt hij een schadebedrag van € 7.487,-.

Gewoon onderhoud? Teun wijst iedere aansprakelijkheid van de hand. Hij geeft toe dat ze samen eigenaar zijn van de beuken, maar in dit geval betreft het snoeiwerkzaamheden die verband houden met het gewone onderhoud van de bomen. En dan zegt de wet dat deze werkzaamheden door ieder van de eigenaren zelfstandig kan worden verricht.

Gevaarlijke situatie . Daar komt bij dat er volgens Geert sprake was van ‘gevaarzetting’. De takken van de bomen groeiden tot ver boven zijn woonhuis. Omdat er al zeven jaar geen onderhoud was gepleegd, dreigden de takken af te breken en op zijn huis te vallen. Daarom heeft hij de hovenier opdracht gegeven om het noodzakelijke onderhoud te verrichten.

Wat heeft de rechter nu beslist?

Te ver gegaan. Helaas voor Teun (en gelukkig voor Geert) ziet de Rechtbank Gelderland, 25.10.2016 (RBGEL:2016:5695) , dat anders. Deze stelt vast dat de buren samen eigenaar zijn van de bomen. Ook constateert de rechtbank dat de snoeiwerkzaamheden ernstige fysieke gevolgen voor de bomen hebben gehad. De door Teun ingeschakelde hovenier is bij de uitvoering van het werk veel verder gegaan dan vanuit het oogpunt van veiligheid noodzakelijk was.

Oordeel. De rechter oordeelt dat bij de in opdracht van Teun verrichte snoeiwerkzaamheden geen sprake meer is van gewoon onderhoud. Daarom had Teun eerst aan Geert toestemming moeten vragen. Omdat hij dat niet heeft gedaan, komen de gevolgen van het snoeien voor zijn rekening. Dat betekent dat hij het gehele schadebedrag aan Geert moet betalen. Teun had dus beter eerst met zijn achterbuurman kunnen overleggen!

Van beplanting die op de erfgrens staat, is ieder van de buren voor de helft eigenaar. Voor snoeiwerk is de toestemming van de buurman nodig. Dat is alleen anders als er sprake is van gewoon onderhoud. Beter is het om altijd overleg te plegen met de buurman en zijn toestemming te vragen, want zo is er geen risico!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01