Verlenging bewaartermijn medisch dossier
Het wetsvoorstel in hoofdlijnen
Het doel van het wetsvoorstel is het verduidelijken en versterken van de positie van de patiënt. Vijf thema’s staan centraal in de wijziging:
- Samen beslissen door hulpverlener en patiënt.
- Aantekening in dossier maken van toestemming bij ingrijpende verrichtingen.
- Aantekening dossier maken van gehele of gedeeltelijke wilsonbekwaamheid.
- Bewaartermijn medisch dossier verlengen naar 20 jaar.
- Inzagerecht voor nabestaanden.
Verlengde bewaartermijn naar 20 jaar
Van 15 naar 20 jaar. Het wetsvoorstel stelt een wijziging voor in het huidige artikel 454 van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO): een verlenging van de bewaartermijn van het medisch dossier van 15 naar 20 jaar. Dit naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad uit 2004, waarin overigens een verlenging naar 30 jaar werd voorgesteld.
Waarom is dat nodig? Argumentatie van de minister is dat de levensverwachting in de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Verlenging van een bewaartermijn kan dan van belang zijn voor familieleden van de patiënt, omdat bij steeds meer aandoeningen of bij de conditie van patiënten een erfelijke factor een rol speelt. Bovendien wordt er medisch steeds meer bekend over ziektebeelden en nieuwe ziekten, waardoor kennis van eerdere ziekten relevant kan zijn. Dit lijken redelijke argumenten. De vraag kan gesteld worden waarom de minister dan niet heeft gekozen voor een termijn van 30 jaar.
Mogelijkheid in de wet. Zoals nu al het geval is, kan de patiënt ook verzoeken zijn dossier nog langer te bewaren en kan de hulpverlener dit ook beslissen op grond van goed hulpverlenerschap. Dit is vastgelegd in een afzonderlijk lid (het nieuwe lid 5).
De patiënt kan ook zelf op die gronden om een langere bewaartermijn vragen. Een patiënt kan ook verzoeken om vernietiging van (delen van) zijn medisch dossier. Als aan dat verzoek gehoor wordt gegeven, vervalt daarmee (uiteraard) de bewaartermijn die op die gegevens rust.
Ander aanvangstijdstip
Termijn gaat lopen bij laatste wijziging. Na de wetswijziging zal de termijn gaan lopen op het moment dat de laatste wijziging in het dossier is opgenomen. Dit is een afwijking ten opzichte van de huidige WGBO.
Hoe is het nu? Onder de huidige regeling wordt er gerekend vanaf het tijdstip waarop de gegevens zijn vastgelegd. Dit kan leiden tot verschillende termijnen voor verschillende gegevens van dezelfde patiënt in hetzelfde dossier. Dat is onwenselijk omdat dan per onderdeel van het dossier moet worden bekeken hoelang dit bewaard moet blijven.
Eén termijn is praktischer. De nieuwe regeling lijkt op dit punt een vooruitgang omdat voor het hele dossier één termijn wordt aangehouden. Of tussentijds opschonen van het dossier daarmee nog wel is toegestaan, moet nog duidelijk worden.