Meer aftrek voor zakelijk etentje vanaf 2017
Quid pro quo. Als u minstens 10% van uw huurwoning gebruikte voor uw horecaonderneming, bijvoorbeeld om voorraden op te slaan of uw administratie bij te houden, kon u hier tot nu toe kosten voor in aftrek van de winst brengen. Dat gaat per 2017 niet meer. De opbrengst van deze maatregel wordt echter keurig teruggesluisd naar u via een verhoging van de aftrek van gemengde kosten. Wat betekent dit voor u als horecaondernemer?
Meer aftrek, van 73,5 naar 80%
Niet voor BV’s! De aftrek van gemengde kosten is thans 73,5%. Vanaf 2017 wordt dit 80%, dus betaalt de fiscus voortaan een groter deel van de rekening mee. Het voordeel geldt alleen voor ondernemers waarbij de winst belast wordt via de inkomstenbelasting. In het algemeen dus de eenmanszaken, maatschappen en Vof’s. Eigenaren van een BV hebben dus helaas geen recht op de verhoogde aftrek.
Wat scheelt dat nou? Als er een zakelijk gezelschap bij u komt eten en we gaan uit van een nota van bijvoorbeeld € 500,-, dan is voor de gast hiervan vanaf 2017 € 400,- aftrekbaar in plaats van € 367,50. Heeft uw gast een belastingtarief van bijvoorbeeld 40%, dan is het voordeel voor hem (€ 400,- -/- € 367,50) = € 32,50 x 40% = € 13,-. Per saldo is het voordeel voor uw gast in dit geval dus 2,6% (13/500 deel).
Tip. Dat voordeel heeft u ook als u zelf met relaties zakelijk gaat uiteten.
Vaste aftrek van € 4.500,- blijft gelijk
U kunt er ook voor kiezen om alle gemengde kosten gewoon in aftrek te brengen, op een vast bedrag van € 4.500,- na. Dit bedrag blijft ongewijzigd. Tot nu toe betekende dit dat als er aan gemengde kosten in een jaar meer dan € 16.981,- werd uitgegeven, de IB-ondernemer beter voor het vaste bedrag van € 4.500,- kon kiezen.
Omslagpunt hoger vanaf 2017. Vanaf 2017 kunt u hiervoor kiezen als u in totaal meer dan € 22.500,- aan gemengde kosten heeft. Onder dit bedrag kunt u er beter voor kiezen slechts 80% van de kosten in aftrek te brengen. Let op. Deze regel gaat niet op voor BV’s, omdat het vaste bedrag dan o.a. afhankelijk is van de loonkosten.
Om welke kosten gaat het?
Uw gasten. Andere gemengde kosten dan het zakenetentje zijn: drank, genotsmiddelen, representatie, feestelijke bijeenkomsten, recepties, congressen, seminars, symposia, en dergelijke. Het is altijd meegenomen als u uw gasten goed nieuws kunt brengen. Veel van hen zullen nog niet op de hoogte zijn van de maatregel, dus kunt u hen er gerust op wijzen. Bijvoorbeeld door op uw offertes te vermelden dat gemengde kosten voor IB-ondernemers voortaan voor 80% aftrekbaar zijn. Wellicht beïnvloedt dit hun besteding positief.
Let op. Houd daarbij dus wel in de gaten dat de verruimde aftrek niet geldt voor ondernemers met een BV.
U als horecaondernemer. Uiteraard betaalt de fiscus ook een groter deel van uw eigen gemengde kosten mee. Bezoekt u bijvoorbeeld in 2017 een symposium over toerisme, dan zijn de daaraan verbonden kosten voor u voortaan ook voor 80% aftrekbaar. Zoals gezegd komt dit ongeveer overeen met een prijsverlaging van 2,6%.