De nieuwe bedrijfsopvolgingsfaciliteit
Onbelast horecabedrijf overdragen. Als de eigendom van een bedrijf wordt geschonken of als de onderneming tot een nalatenschap behoort, kan de erf- of schenkbelasting de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. In de wet is daarom geregeld dat - onder voorwaarden -het verkrijgen van een onderneming als erfgenaam of als begiftigde van een schenking is vrijgesteld van erf- of schenkbelasting. Tot € 1.055.022,- is het ondernemingsvermogen volledig vrijgesteld en van het meerdere is meestal 83% vrijgesteld. Het is volgens velen een royale vrijstelling.
‘Echte’ horecaonderneming. Belangrijke voorwaarde is dat het gaat om een onderneming die zich hoofdzakelijk bezighoudt met ‘echte’ ondernemingsactiviteiten. Let op 1. Gaat het uitsluitend om beleggingen, dan valt dit niet onder de BOR. Let op 2. Degene die de onderneming erft of geschonken krijgt, moet deze wel voortzetten. Dit is begrijpelijk, het gaat immers om een regeling voor bedrijfsopvolging.
Vrijgesteld. Voor horecabedrijven betekent dit vaak dat een belangrijk deel van het geschonken of vererfde ondernemingsvermogen is vrijgesteld. Vanwege de ruime vrijstellingen was en is er ook veel kritiek op de regeling. Velen vinden dat er een onterecht onderscheid wordt gemaakt tussen ‘echt’ ondernemingsvermogen en beleggingen.
Kleinere belangen in ’concernstructuren’. De Belastingdienst heeft jarenlang het toepassen van de BOR op kleine indirecte belangen in een onderneming bestreden. Volgens deze bestond namelijk het gevaar dat de BOR ook toegepast werd bij beleggingen. De Hoge Raad heeft echter beslist dat ook deze kleine indirecte belangen kunnen delen in de BOR.
Wetswijziging. In de wet wordt echter vanaf 2017 opgenomen dat een belang van minder dan 5% in een met het familiebedrijf verbonden onderneming niet meer in aanmerking komt voor de BOR. Voor de betrokkenen betekent dit ongetwijfeld een ernstige lastenverzwaring, maar in de horecasector zullen er vermoedelijk niet heel veel tegen deze regeling aanlopen.