PERSONEEL - 20.12.2016

Beschikking Werkhervattingskas goed controleren

De Belastingdienst heeft onlangs naar werkgevers de beschikkingen 2017 voor de ‘Werkhervattingskas’ verstuurd. Hieruit worden arbeidsongeschikte en zieke uitkeringsgerechtigden betaald en gere-integreerd. Hoe werkt dat dan precies?

Gedifferentieerde premie

Meebetalen. Indien u als werkgever een werknemer in dienst neemt, dan brengt dit vele verplichtingen met zich mee, zelfs nadat deze werknemer al jaren bij u uit dienst is. Zo bent u als werkgever niet alleen verantwoordelijk voor de eerste twee jaar loondoorbetaling bij ziekte of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, ook daarna moet u nog tien jaar hieraan meebetalen.

Kosten UWV doorbelast. Dit vindt plaats in de vorm van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Via een beschikking worden de kosten van het UWV door de Belastingdienst doorbelast aan de voormalige werkgevers. Dit geldt niet alleen voor vaste medewerkers, maar inmiddels ook voor flex- en tijdelijke krachten.

Beschikking controleren

Voor 2017. De Belastingdienst verstuurt in deze periode de beschikkingen Werkhervattingskas 2017. Deze ontvangt u nog voor het einde van het jaar. Het is belangrijk om deze beschikking zorgvuldig te controleren. De ervaring leert namelijk dat hierbij regelmatig fouten worden gemaakt.

Gegevens opvragen. Om de beschikking goed te kunnen controleren, moet u inzicht hebben in het totale bedrag aan Ziektewet- en WGA-uitkeringen die aan oud-werknemers van u wordt betaald. U kunt dit opvragen bij het UWV.

Oud-werknemers. Voor de beschikking 2017 zijn de oud-werknemers van belang die in 2015 ziek uit dienst zijn gegaan. Daarnaast heeft de premie betrekking op oud-werknemers die in 2015 een WGA-uitkering hebben ontvangen.

Eigenrisicodrager

Het is ook mogelijk om eigenrisicodrager te zijn voor de WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten), alsmede de ZW. In dat geval worden de uitkeringen na uitdiensttreding niet langer betaald door het UWV, maar komen deze voor uw rekening. Het voordeel is dat u hierdoor niet langer de gedifferentieerde premie hoeft te betalen. Dit moet uiteraard wel opwegen tegen het risico dat u nu zelf draagt.

Tip 1. Het is mogelijk om dit risico te herverzekeren. Dit kan bij een particuliere verzekeraar.

Tip 2. Bent u eigenrisicodrager? Controleer dan op de beschikking Werkhervattingskas 2017 of de gedifferentieerde premie inderdaad op 0% staat. Zo niet, teken hier dan bezwaar tegen aan.

Andere controlepunten

Meest voorkomende fouten. De meest voorkomende fouten zijn het hanteren van onjuiste loonsommen, onjuiste bedragen aan toegerekende uitkeringslasten en een onterechte toerekening van uitkeringslasten. Deze laatste situatie ontstaat als het eigenrisicodragerschap niet wordt verwerkt. Ook als de onderneming onlangs is overgenomen, loopt de verwerking bij de Belastingdienst nog wel eens in de soep.

Advies inhuren? U kunt zelf de beschikking controleren. Dit is niet onmogelijk, maar zal u wel de nodige tijd kosten. Daarom maken sommige ondernemers ook gebruik van een loonadviseur. Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die snel en vakkundig uw beschikking Werkhervattingskas 2017 kunnen checken. Bij een aanzienlijke aanslag kan dit aantrekkelijk zijn.

Ga er niet klakkeloos vanuit dat de beschikking Werkhervattingskas 2017 klopt. In de praktijk blijken er regelmatig fouten in dergelijke beschikkingen te zitten, zoals onjuiste loonsommen of door geen rekening te houden met eigenrisicodragerschap. Schakel bij twijfel of grote belangen een loonspecialist in.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01