BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 21.12.2016

Beheer gratis al uw wachtwoorden met LastPass

De bekende wachtwoordmanager LastPass is sinds kort helemaal gratis voor persoonlijk gebruik. Hoe zit dat precies en hoe gebruikt u LastPass goed?

LastPass ( http://www.lastpass.com ) maakt in de nieuwe Free- versie korte metten met de meeste beperkingen die vroeger golden. Zo kunt u nu ook de apps voor smartphone of tablet gratis gebruiken, kunt u secure notes aanmaken en kunt u de wachtwoorden en de notities gemakkelijk delen.

Aan de slag met LastPass

Het eenvoudigst is om LastPass eerst te installeren in uw browser. Er zijn extensies voor Chrome, Firefox, Opera, Maxthon en IE Anywhere. Let op!  Zowel Internet Explorer als Edge worden niet ondersteund. Gebruikt u Mac OS X, dan is er –  naast de browserextensies – ook een afzonderlijke app in de App Store. LastPass is er ook voor Linux en er zijn mobiele versies voor iOS, Android, Windows Phone en zelfs voor Firefox Mobile.

Na de installatie klikt u op het LastPass-icoontje (de drie puntjes naast de adresbalk) en kiest u Account aanmaken . LastPass slaat alles versleuteld in de cloud op, dus een account is verplicht. Het volstaat om een e-mailadres en wachtwoord in te geven. Opent u daarna een website, dan verschijnt er een groene balk met de vraag Moet LastPass dit wachtwoord onthouden . U kiest dan Website opslaan of Nooit . In het venster dat dan verschijnt, volstaat het om op Opslaan te klikken om het wachtwoord, de gebruikersnaam en de website op te slaan. U kunt eventueel onder Geavanceerde instellingen nog Automatisch aanmelden aanvinken. Tip.  LastPass kan voor u ook nieuwe, sterke wachtwoorden genereren.

Voor uw smartphone of tablet gebruikt u de gratis apps. U vindt er al uw wachtwoorden terug en kunt er ook nieuwe logins mee toevoegen. Op iOS wordt Touch ID ondersteund. Door het cloudgebruik, worden alle logins automatisch gesynchroniseerd tussen uw apparaten.

Orden uw wachtwoorden

Standaard slaat LastPass alle wachtwoorden onder de rubriek None op. Wilt u meer overzicht, kies dan voor elke website een categorie (die u zelf aanmaakt), zoals Kranten , Shoppen , Werk enz. In de LastPass Kluis ziet u dan alles netjes geordend.

Handig zijn ook de Veilige notities , versleutelde tekstbestanden om bv. wifiwachtwoorden of andere gevoelige informatie in op te slaan. Onder Ingevulde formulieren kunt u adresgegevens, creditcardgegevens en bankrekeningnummers beveiligd ingeven, die dan automatisch toegevoegd kunnen worden aan een webpagina of formulier.

Tip.  Zowel notities als wachtwoordinformatie kunt u gemakkelijk delen met anderen. Klik op het Delen -icoontje en geef een e-mailadres in. Let op!  De ontvanger moet ook een gratis LastPass-account hebben. Vinkt u Ontvanger toestaan om het wachtwoord te zien niet aan, dan kan de gebruiker wel inloggen op de website, maar ziet hij het wachtwoord niet.

Extra beveiliging met multifactor

LastPass staat of valt natuurlijk met een goed masterwachtwoord : ontdekt iemand dat, dan kan hij al uw andere wachtwoorden zien. Daarom kunt u via Accountinstellingen ; Multifactor-opties een extra beschermlaag toevoegen. Om in te loggen in uw LastPass-account moet u dan een extra verificatiecode ingeven. Gebruik daarvoor op uw smartphone de gratis LastPass Authenticator- of de Google Authenticator -app.

Nog geen wachtwoordtool? Gebruik het gratis LastPass op uw computer, smartphone en tablet, zodat u uw wachtwoorden, beveiligde notities en ingevulde formulieren altijd veilig bij de hand heeft. Zet wel de multifactor-authenticatie aan om uw LastPass-account extra te beveiligen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01