Aan wie moet ik nu betalen?
Aan wie moet ik betalen?
Volgens contract. Als u een overeenkomst, bijv. een huurovereenkomst sluit, moet u de tegenprestatie betalen aan de andere partij. In dit geval de verhuurder. Dit staat gewoon in de overeenkomst, dus op zich is daar weinig onduidelijks aan.
Uitzonderingen. Het kan echter gebeuren dat u niet (meer) aan uw wederpartij mag betalen. Bijvoorbeeld als uw wederpartij zijn vordering op u aan iemand anders heeft overgedragen, maar ook in het geval dat er derdenbeslag is gelegd. Maar hoe weet u dan aan wie u bevrijdend kunt betalen? U heeft immers geen kristallen bol.
Overdracht van de vordering of cessie
Cessie. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt met betrekking tot de overdracht van vorderingen, in juristentaal ook wel ‘cessie’ genoemd, het volgende:
De verkoop van de vordering moet schriftelijk geschieden (bij akte). Dit is een ‘akte van cessie’. Zo’n akte is een “ondertekend geschrift, bestemd om tot bewijs te dienen”, maar akten mogen soms ook op een andere manier dan schriftelijk worden opgemaakt.
Bevrijdend betalen. De cessie is pas compleet als deze aan u is medegedeeld, zodat u weet dat u moet betalen aan iemand anders. Als u daarna nog betaalt aan de oorspronkelijke schuldeiser, is deze betaling niet bevrijdend. De vordering blijft dan openstaan totdat u heeft betaald aan degene aan wie de vordering is gecedeerd. U kunt uw betaling terugeisen van degene waaraan u (onverschuldigd) heeft betaald, dat is de oorspronkelijke crediteur.
Derdenbeslag
Het kan ook voorkomen dat u vanwege een zogeheten ‘derdenbeslag’ niet meer bevrijdend aan uw schuldeiser kunt betalen. Er wordt dan beslag gelegd op de schuld die u aan een ander heeft, bijvoorbeeld op de huurpenningen die u moet betalen.
Executoriaal derdenbeslag. Bij een executoriaal beslag moet er eerst een procedure worden gevoerd bij de rechter. Het beslag is dan een onderdeel van de uitvoering (de ‘executie’) van het vonnis. U kunt dan niet meer bevrijdend aan uw ‘eigen’ schuldeiser betalen.
Conservatoir derdenbeslag. Conservatoir derdenbeslag is sneller mogelijk. De rechter beslist na oppervlakkig onderzoek of het beslag wordt toegewezen of niet. Ook in het geval van een conservatoir derdenbeslag kunt u (voorlopig) niet meer bevrijdend aan uw ‘eigen’ schuldeiser betalen.
Een voorbeeld uit de praktijk
Lisa huurt een woning van de Smitjes. Zij gaan scheiden en dhr. Smit stuurt Lisa een brief dat de huur voortaan op de op zijn naam staande rekening moet worden betaald. Lisa blijft betalen op de oude rekening maar het geld wordt steeds teruggestort. Vervolgens vordert de heer Smit ontruiming van de woning.
De Rechtbank Noord-Holland, 20.09.2016 (RBNHO:2016:7032) , laat de overeenkomst in stand omdat Lisa een verklaring van beide Smitjes heeft gevraagd waarin staat dat zij bevrijdend kan betalen op de oude rekening. Zonder een verklaring van beiden, kon zij op de oude rekening blijven betalen.