Geen gebruikersheffing OZB voor vakantiewoning
Gebruikersheffing verschuldigd?
Vakantiewoningen. Boslust BV is eigenaar van een vakantiepark met daarop een aantal vakantiewoningen. Volgens de voorschriften van de gemeente waar het vakantiepark is gelegen, is permanente bewoning niet toegestaan.
Aanslagen. De gemeente legt aan Boslust BV een aanslag onroerendezaakbelasting op voor niet-woningen en ook een gebruikersheffing OZB.
Permanente bewoning cruciaal?
Eng criterium. De gemeente vindt dat een onroerende zaak zowel voor de gebruikersheffing als voor de eigenarenheffing alleen (in hoofdzaak) een woning is als deze bestemd is voor permanente bewoning door de feitelijke gebruiker.
Verboden. Permanente bewoning van de recreatiewoningen is op grond van de gemeentelijke voorschriften niet toegestaan. De recreatiewoningen zijn daarom niet bestemd voor permanente bewoning en kunnen dus niet als woning worden aangemerkt voor de onroerendezaakbelasting.
Of toch de aard en inrichting?
Foute regels. Boslust BV vindt dat de gemeente een verkeerd criterium hanteert. Volgens Boslust BV gaat het er bij het onderscheid tussen woningen en niet-woningen om wat de functie, oftewel de gebruiksmogelijkheden zijn.
Gebruiksmogelijkheden. Het gaat er met andere woorden om of de vakantiewoningen geschikt zijn om als woning te worden gebruikt. Volgens Boslust BV is het helemaal niet van belang of permanente bewoning al dan niet is toegestaan.
Oordeel Hoge Raad
Functie. Volgens de Hoge Raad, 16.09.2016 (HR:2016:2085 en HR:2016:2084) , zijn de recreatiewoningen van Boslust BV bestemd om daarin te verblijven, te slapen en de overige woonfaciliteiten te gebruiken. De recreatiewoningen zijn zowel bestemd als geschikt om enigszins duurzaam bewoond te worden. Zij zijn daarom voor de onroerendezaakbelasting aan te merken als woning.
Ook niet-permanent. De omstandigheid dat permanente bewoning van de vakantiewoningen op grond van gemeentelijke voorschriften niet is toegestaan, brengt volgens de Hoge Raad geen wijziging in de aard en de inrichting en daarmee de bestemming van de woning.
Goed nieuws voor eigenaren
Voor alle vakantiewoningen. Deze procedure speelde tussen de eigenaar van een vakantiepark en de gemeente, maar de beslissing van de Hoge Raad is goed nieuws voor alle eigenaren van een of meer vakantiewoningen. Nu de Hoge Raad heeft beslist dat voor het onderscheid tussen woningen en niet-woningen de aard en inrichting van de onroerende zaak maatgevend is, behoren enkele twistpunten tot het verleden.
Duidelijkheid, maar gemeenten niet blij. Het is nu immers duidelijk dat het niet uitmaakt of de vakantiewoning is bestemd voor eigen gebruik of voor de verhuur. Verder is het nu duidelijk dat het voor het onderscheid tussen woningen en niet-woningen niet van belang is of de vakantiewoning van de gemeente permanent mag worden bewoond. Gemeenten beramen zich op actie, dus we houden het in de gaten voor u.