WET DBA - 24.10.2016

Biedt de BV redding bij beoordeling arbeidsrelaties?

Per 1 mei 2016 is de VAR vervallen. In plaats daarvan is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gekomen. “Biedt een BV waarmee ik zaken doe zekerheid als ik geen loonheffingen inhoud”, vroeg een abonnee ons.

U als opdrachtgever. Hoe zit het wanneer u als opdrachtgever zaken doet met een BV? Let op. Ook als u zaken doet met een BV waar eigenlijk ‘doorheen gekeken’ kan worden, kan uw opdrachtnemer werknemer zijn, ook al heeft hij een BV. Het gaat dan om het geval dat de opdrachtgever eigenlijk zaken wil doen met de personen achter de BV.

Een praktijkgeval maakt het helder

Met hem of met zijn BV? Stel, u kent Klaas de Zwart. U weet dat hij heel geschikt is om het management bij u uit te voeren, hij heeft ervaring in de branche en hij heeft waardevolle contacten. Klaas wil werken vanuit zijn eigen BV. U sluit dus een overeenkomst van opdracht met de BV. Om te voorkomen dat u vervolgens te maken krijgt met anderen, waar u toch minder mee heeft, bedingt u in de opdrachtovereenkomst dat Klaas in principe de werkzaamheden persoonlijk zal uitvoeren en zich alleen met uw toestemming mag laten vervangen.

Fiscus. Verder stelt u Klaas voor aan een aantal relaties als hun nieuwe contactpersoon en geeft u hem visitekaartjes van uw bedrijf. Op basis van deze feiten zal de Belastingdienst beslissen dat u eigenlijk in zee wilde met Klaas de Zwart en niet met de BV. Een rechter zal dit bevestigen.

Dienstbetrekking. Vervolgens wordt gekeken of Klaas de Zwart in dienstbetrekking is bij de BV. Hiervoor gelden de gewone regels voor beoordeling, namelijk of er sprake is van een echte dienstbetrekking (loon, persoonlijke arbeid en werkgeversgezag) of misschien wel een fictieve dienstbetrekking. Deze komt aan de orde als iemand niet aan alle voorwaarden voor echt werknemerschap voldoet omdat werkgeversgezag ontbreekt.

Gelijkgestelden. Denk in het geval van Klaas dan met name aan de gelijkgesteldenregeling. De gelijkgesteldenregeling houdt in dat iemand die meer dan 40% van het wettelijk minimumloon per week bruto ontvangt en meestal ten minste twee dagen per week werkt gedurende minimaal een maand, behandeld moet worden als een fiscaal werknemer. Let op. Heeft u Klaas niet als werknemer behandeld, dan kan dit tot naheffingen, boetes (al snel 25%) en rentes leiden. Niet fijn dus.

Lang verhaal kort, wat moet u weten?

Met BV zaken doen, niet met persoon. Werkt u met een BV als opdrachtnemer? Alleen als u echt zakendoet met de BV zelf en niet met één persoon hierachter, zal een BV u beschermen tegen het risico dat u zaken doet met een werknemer. Dit doet u door de afspraken met de BV te maken en niet met de persoon erachter (ook niet indirect). Denk aan het glazenwassersbedrijf dat u inhuurt waarbij het u niet uitmaakt wie de klus doet.

Wel met persoon achter de BV werken? Wilt u eigenlijk in zee met de persoon achter de BV? Zorg dan dat u werknemerschap voorkomt door het maken en naleven van goede afspraken, bijv. op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst. Let op. Volgens de Belastingdienst geldt de modelovereenkomst niet voor BV’s die optreden als opdrachtnemer. U heeft dus geen zekerheid dat de modelovereenkomst volstaat. Tip. Wilt u zo’n discussie helemaal niet en wilt u gewoon zakendoen met de persoon achter de BV? Ga dan rechtstreeks een overeenkomst aan met de persoon erachter. Gebruik een goedgekeurd model en leef deze na.

Doet u zaken met een BV, maar gaat het u om de werkzaamheden van de persoon erachter? Dan kan deze persoon als uw fiscale werknemer worden gezien. U kunt alleen vertrouwen op de goedgekeurde modelovereenkomst wanneer u deze afsluit met de persoon zelf (niet met de BV) en deze naleeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01