Verruiming openbaarheid WOZ-waarde woningen
Alleen voor WOZ-waarde van woningen
Vanaf 1 oktober 2016. Op 16 december 2015 is het wetsvoorstel om de WOZ-waarde voor woningen openbaar te maken in werking getreden. Vanaf 1 oktober 2016 kan iedereen de WOZ-waarde van woningen opvragen bij de Landelijke Voorziening WOZ.
Niet-woningen. Voor niet-woningen, zoals kantoorpanden, blijft (voorlopig) gelden dat de WOZ-waarde niet wordt verstrekt. Dit omdat het verstrekken van de WOZ-waarde concurrentiegevoelige informatie kan bevatten.
Situatie vóór 1 oktober 2016
Fiscaal belang. Met de inwerkingtreding van de Wet WOZ in 1994 werd besloten de bekendmaking van de WOZ-waarde (in de WOZ-beschikking) in te perken tot een beperkte kring van belanghebbenden. Om als belanghebbende in aanmerking te komen, moest men een fiscaal belang bij de WOZ-waarde hebben.
Als men niet de eigenaar of de gebruiker van een onroerende zaak was maar wel een fiscaal belang had, kon via een ‘medebelanghebbende beschikking’ alsnog de WOZ-beschikking worden opgevraagd (en daarmee ook bezwaar tegen de WOZ-waarde worden gemaakt).
Verruiming sinds 1 oktober 2015. De kring van (mede)belanghebbenden is overigens per afgelopen 1 oktober 2015 verruimd. Er hoeft geen fiscaal belang meer te zijn, maar als de WOZ-waarde wordt gebruikt op grond van een wettelijk voorschrift en daardoor iemand in zijn individuele belang wordt geraakt, kan ook deze persoon een WOZ-beschikking opvragen.
Vanaf 1 oktober 2016
WOZ-waarde opvragen. Vanaf 1 oktober 2016 kan iedereen de WOZ-waarde van woningen in Nederland opvragen. In beginsel is dit kosteloos, maar wellicht worden hier in bepaalde gevallen, zoals bijvoorbeeld bij bulkaanvragen, wel kosten aan verbonden.
Let op 1. Alleen de WOZ-waarde wordt verstrekt, de onderliggende taxatie blijft voorbehouden aan de (mede)belanghebbenden.
Let op 2. Er kan geen bezwaar tegen een WOZ-waarde worden gemaakt.
Gegevens op straat. In principe heeft de openbaarmaking (tot nu toe) geen grote gevolgen. Het bezwaar dat men straks de WOZ-waarde van ieders woning kan opzoeken en men dus inzicht heeft in iemands vermogenspositie, is wellicht achterhaald. Leven wij tegenwoordig nu eenmaal niet in een digitale maatschappij waarin feitelijk nagenoeg niets meer geheim is? Via bijvoorbeeld het Kadaster kunnen nu ook al koopaktes en hypothecaire berichten worden geraadpleegd.
Minder bezwaarschriften? Voor de gemeenten is de verwachting dat wellicht de bezwaarprocedures zullen afnemen, omdat mensen meer inzicht hebben of de waarde van hun woning klopt, nu zij deze kunnen vergelijken met die van de buren.
Storm in een glas water? Maar wat heeft u eigenlijk aan enkel de WOZ-waarde, als u niet de onderliggende gegevens kunt opvragen, zoals bijvoorbeeld het taxatieverslag? Deze vraag blijft voorlopig onbeantwoord. Het precieze gebruik en de gevolgen zullen zich in de praktijk moeten uitwijzen. Wellicht is de verruimde openbaarheid slechts een storm in een glas water.