BELASTINGEN - 22.09.2016

Wanneer is uw praktijkpand nog een woning?

Als u een woning koopt, bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Voor niet-woningen is het tarief 6%. Maar wat nu als een woning verbouwd is tot een praktijkpand, of andersom? Welk tarief geldt dan en wat is daarvoor bepalend?

Lagere belasting. Om de crisis in de bouw een halt toe te roepen is enkele jaren geleden besloten de overdrachtsbelasting voor woningen te verlagen naar 2%. Voor niet-woningen, zoals kantoren en winkels, geldt 6%. Het komt echter regelmatig voor dat een woning wordt verbouwd tot kantoor of praktijkruimte, terwijl ook het omgekeerde zich kan voordoen. De vraag is welk tarief dan geldt en wat hiervoor bepalend is. Het Gerechtshof Den Haag, 21.06.2016 (GHDHA:2016:1741) , heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan die ook voor u van belang kan zijn. Wat speelde er?

Tandartsenpraktijk in woning

Woning of bedrijfspand? In deze zaak kocht een BV een pand waarin een tandartsenpraktijk werd uitgeoefend. Het pand was oorspronkelijk in 1964 als woning opgeleverd, maar al sinds 1985 in gebruik als tandartsenpraktijk. De BV voldeed 2% overdrachtsbelasting, maar de inspecteur vond niet dat er sprake was van een woning en hief daarom 4% na, oftewel € 5.000,-. Daarop stapte de BV naar de rechter met als argument dat er volgens hen nog steeds sprake was van een woning.

Wanneer is er sprake van een woning?

Bestemd voor bewoning? De overdrachtsbelasting geeft geen definitie van het begrip woning. Bij het tot stand komen van de verlaging tot 2% voor woningen is echter wel een toelichting gegeven. Hierin is bepaald dat van belang is of een onroerende zaak op het moment van de juridische overdracht naar zijn aard bestemd is voor bewoning. Wanneer hierover twijfel bestaat, is mede van belang of de gemeente aan de onroerende zaak een woonbestemming heeft gegeven.

Wat vond de rechter?

Woning! In de betreffende zaak bleek dat de oorspronkelijke indeling van de woning behouden was gebleven. De tandartsenpraktijk kon dan ook op betrekkelijk eenvoudige wijze weer verbouwd worden tot woning. Daarbij was met name van belang dat de keuken- en badkamerruimte bewaard waren gebleven. De praktijk was bovendien gelegen in een woonwijk, had ook aan de buitenkant geen wijzigingen ondergaan en kende volgens het bestemmingsplan een woonbestemming. Daarop verdween de naheffing van tafel.

Wat kunt u hiermee?

Bewaar de ‘aard van het pand’. Medici maken nogal eens gebruik van een woning om deze te gebruiken als praktijkruimte. Het is daarbij het gunstigst als het gehele pand een woonbestemming heeft. Gelet op de uitspraak van het Hof is daarbij van belang dat een pand weliswaar kan worden aangepast tot praktijkruimte, maar dat toch het lage tarief van 2% van toepassing blijft zolang de aard van het pand maar ‘woning’ blijft. Voor een woning is onder meer van belang dat er over een keuken en badgelegenheid beschikt kan worden.

Waar dus op letten? Let bij aankoop dus op deze zaken, want het kan zomaar 4% overdrachtsbelasting schelen. Heeft u zelf een woning gekocht met het oogpunt deze te verbouwen tot praktijkruimte, zorg dan zo mogelijk dat de aard van het pand ‘woning’ blijft. Bij latere verkoop scheelt het wederom 4% overdrachtsbelasting en gelet op de prijzen van onroerend goed gaat het dan al gauw om enige duizenden euro’s (voor de koper)!

De overdrachtsbelasting voor een tot praktijkpand verbouwde woning blijft 2% zolang de aard van het pand maar ‘woning’ blijft. Houd hier rekening mee bij de aankoop van een pand en bij de verbouwing ervan om te voorkomen dat u 6% overdrachtsbelasting moet aftikken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01