HORECAKOSTEN - 05.09.2016

Sfeermuziek uit de pc, wat in de kostensfeer?

Achtergrondmuziek en sfeermuziek zonder cd’s? U gaat met de tijd mee en wilt voortaan gewoon muziek uit uw pc. “Maar is dat nu gunstig voor de Buma-kosten?”, vroeg een abonnee. Wat speelt er als het om de portemonnee draait?

Licentie nodig

Muziek in uw horecazaak? Kunnen uw klanten of uw personeel deze muziek horen? Dan heeft u hier een licentie voor nodig. Buma en Sena zijn de door de overheid aangewezen partijen om op basis van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten vergoedingen te innen en die uit te betalen aan de bedenkers en makers van muziek.

Hoe zat dat alweer? De vergoedingen komen uit de inkomsten van ‘verkochte’ licenties. Buma incasseert deze voor de bedenkers van muziek (componisten en tekstschrijvers) en Sena incasseert het geld voor de uitvoerders van muziek (producenten, musici en artiesten).

Muziekbron? Het maakt daarbij niet uit of u de muziek op een muziekcomputer heeft staan of via YouTube streamt (afspeelt). Voor horecaondernemingen geldt dat er een licentie beschikbaar moet zijn voordat er muziek mag worden ‘gedraaid’. Maar hoe zit dat dan als u muziek streamt? Is dat goedkoper of duurder? Die vraag krijgen wij vaak voorgelegd van onze abonnees. Daarom een update.

Licentie regelen? Licenties kunt u tegenwoordig eenvoudig zelf regelen vanaf uw pc via https://www.mijnlicentie.nl

Tip. Leden van brancheorganisatie KHN krijgen een korting op de licenties. Check of u die korting als lid ook daadwerkelijk geniet. Leuk om te weten is dat zij leden een 100% rechten-inclusieve streaming muziekdienst aanbieden voor € 169,95 per jaar. U heeft hiervoor dan geen licentie nodig.

Kosten licentie? De kosten van een licentie voor het afspelen van achtergrondmuziek in uw horecazaak is afhankelijk van het aantal m2 . Het gaat om alle ruimtes van uw horecazaak waar de muziek hoorbaar is. Die ruimtes tellen vervolgens mee voor het m²-tarief waarin u valt. Het maakt dus voor het Buma-/Sena-tarief niet uit van welk medium u gebruikmaakt.

Let op. Is de muziek ook hoorbaar op uw terras? Dan telt het aantal m2 van uw terras ook mee voor de tariefbepaling!

Wat betekent ‘muziek streamen’?

Streaming (Engels voor stromen) is het nieuwe downloaden. Met streaming kunt u muziek afspelen op bijvoorbeeld een computer, zonder dat u de muziek opslaat op de harde schijf. Om muziek te kunnen streamen, heeft u naast een apparaat, zoals een computer, tablet, laptop of smartphone, ook een internetverbinding nodig. Zo kan men muziek streamen via een website zoals bijvoorbeeld YouTube of via software van muziekdiensten zoals Spotify.

Let op met muziekdiensten. U wilt muziek streamen in uw horecazaak via muziekdiensten zoals Spotify, Nokia Comes With Music, Last.fm en Apple Music. Mag dat? Nee, u mag deze muziekdiensten niet zomaar in uw horecazaak gebruiken. De rechten zijn alleen afgedekt voor persoonlijk gebruik. Check dus altijd de gebruikersvoorwaarden van dergelijke aanbieders.

Wanneer geen licentie nodig? Er bestaan ook organisaties die zogenaamde ‘rechtenvrije’ muziek aanbieden of muziek die niet rechtenvrij is, maar wel ‘Buma-/Sena-vrij’ is. Wilt u daarvan zeker zijn, dan is navraag doen hierover wel zo slim.

De muziekbron is niet bepalend voor het tarief. Het gaat om de vierkante meters waar de muziek die u ten gehore brengt hoorbaar is. Check ( https://www.mijnlicentie.nl ) of u in de juiste vierkantemetercategorie bent ingedeeld en u eventuele kortingen ook krijgt doorberekend.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01