Ontbinden vaststellingsovereenkomst, tot wanneer?
Wettelijke bedenktermijn
Nieuw beding. De wet bepaalt dat een beëindigingsovereenkomst alleen geldt als deze schriftelijk is aangegaan en dat de werknemer deze kan ontbinden “zonder opgaaf van redenen, binnen veertien dagen na de datum waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, door een schriftelijke, aan de werkgever gerichte, verklaring” . Wanneer begint deze ontbindingstermijn te lopen? Tip. De wet eist dat u de werknemer in de beëindigingsovereenkomst uitdrukkelijk wijst op deze mogelijkheid. Doet u dat niet, dan geldt voor de werknemer een bedenktijd van vier weken.
Start van de bedenktijd
Aanbod en aanvaarding. Werkneemster Ingrid had werkgever Ix op 29 januari 2016 per e-mail laten weten dat zij het voorstel van Ix aanvaardde, maar de vaststellingsovereenkomst werd niet ondertekend. Op 16 februari 2016 bedacht Ingrid zich en zij liet Ix weten dat ze de beëindigingsovereenkomst wilde ontbinden. Ix vond dat Ingrid te laat was met haar beroep op de ontbindingsmogelijkheid en accepteerde deze ontbinding niet. Uiteindelijk moest Rechtbank Den Haag, 21.07.2016 (RBDHA:2016:8371) , de knoop doorhakken.
Per e-mail is voldoende schriftelijk. Deze kantonrechter vond dat het schriftelijkheidsvereiste niet zo ver gaat dat de bedenktermijn pas gaat lopen na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst. Een bevestiging per e-mail is voldoende, zeker als daar duidelijk uit blijkt dat partijen het eens waren over de belangrijkste elementen (de essentialia) van de beëindiging. Kortom: de bedenktijd is op 29 januari gaan lopen, zodat Ingrid te laat was met haar ontbinding.
Het kan ook anders
Rechters oordelen verschillend. Dat verschillende kantonrechters anders over vergelijkbare zaken kunnen denken, wist u zeker al wel. Dat blijkt ook uit deze uitspraak, Rechtbank Rotterdam, 10.02.2016 (RBROT:2016:996) .
E-mail en handtekening. Nadat werknemer Ron op 21 september per e-mail aan werkgever Ypsilon aangaf akkoord te zijn, ontving hij de vaststellingsovereenkomst op 22 september en ondertekende deze op 28 september. Op 9 oktober ontbond Ron de vaststellingsovereenkomst. Ypsilon vond dat Ron te laat was met de ontbinding. Uiteindelijk moest ook hier de rechter de beslissing nemen. Deze kortgedingrechter dook onder andere in de wetsgeschiedenis over het ondertekenen van een beëindigingsovereenkomst en oordeelde dat pas met de ondertekening op 28 september 2015 overeenstemming is bereikt en dat Ron dus tijdig heeft ontbonden.
Hoe krijgt u zekerheid
Zekerheid. U heeft de meeste zekerheid als u de vaststellingsovereenkomst onmiddellijk na het bereiken van overeenstemming laat ondertekenen. Tip. Het is voldoende als de werknemer u per e-mail de scan van de ondertekende overeenkomst toestuurt.
De ontvangst telt. De wet bepaalt ook niet of de werknemer zijn ontbindingsverklaring binnen twee weken moet versturen of dat de werkgever deze binnen twee weken moet ontvangen. Als uitgangspunt geldt dat de werknemer ervoor moet zorgen dat zijn werkgever de ontbindingsverklaring binnen twee weken ontvangt.