Kunt u een andere keer terugkomen?
Fiscus op de stoep. Bij een waarneming ter plaatse (WTP) krijgt u op uw gewone werk- of openingsuren bezoek van een controlerend ambtenaar, zodat hij kan kijken naar de dagelijkse gang van zaken in uw horecabedrijf. Let op. Dat kan ook midden in de nacht zijn! De controleur kan zien hoe het er in uw horecazaak aan toe gaat, hoe druk het is, hoeveel personeel er rondloopt, enz.
Wel vooraf bericht. Bij een eerste waarneming ter plaatse krijgt u vooraf bericht over de periode waarin het bezoek zal plaatsvinden. Op welke dag en hoe laat de belastingambtenaar precies langskomt, krijgt u echter niet te horen. Maar u kunt zich toch enigszins voorbereiden op het bezoek van de Belastingdienst. Tip. Instrueer uw team goed en geef duidelijk aan dat de controleur alleen aan u vragen mag stellen.
Op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download vindt u de checklist ‘Voorbereiding belastingcontrole’ (TE 06.19.01).
Nu even niet? U kunt een WTP uiteraard niet weigeren. Juist omdat u niet precies weet wanneer de controleur komt, kunt u er niet (altijd) voor zorgen dat uw adviseur stand-by is. Dat uw adviseur geen tijd heeft, is echter voor een WTP ook niet echt noodzakelijk. Het gaat immers om het krijgen van een beeld op een normale werkdag. Dan loopt uw adviseur ook niet de hele dag rond. U kunt natuurlijk ook niet zeggen dat u wegens drukte de hele maand geen tijd heeft voor de controleur. De Belastingdienst wil uw bedrijf immers zien als het volop draait.
Als het echt niet uitkomt. Als het u echt niet uitkomt, moet daarover uiteraard wel gepraat kunnen worden. Als u bijvoorbeeld vanuit huis werkt, moet er bij ziekte of een overlijden binnen de directe familie te praten zijn over het verzetten van de controle naar een ander tijdstip.
Rapportage. De fiscus is verplicht de bevindingen van de WTP in een rapportage vast te leggen. Het spreekt voor zich dat het van groot belang is de feitelijkheden in deze rapportage grondig te beoordelen.