Hoe erg is een fiscale strafbeschikking?
Het blijft mensenwerk ... We gaan allemaal wel eens de fout in, ook op fiscaal gebied. Zelfs de beste adviseur vergeet wel eens op tijd de btw af te dragen en wordt dan, net als u, getrakteerd op een boete. De fiscale strafbeschikking gaat verder. Deze bestaat inmiddels vijf jaar en vervangt de fiscale transactie. Wat is het precies? Is dat erg?
Verzuim- en vergrijpboete
Er zijn twee soorten boetes, de verzuim- en de vergrijpboete. Een verzuimboete krijgt u als u bijvoorbeeld te laat uw btw afdraagt. Een vergrijpboete is erger, want dan heeft u zich schuldig gemaakt aan een vergrijp. Er moet dan ook sprake zijn van opzet of van grove schuld, bijvoorbeeld als u met opzet een deel van uw omzet niet heeft aangegeven. De hoogte van de boete is, op een enkele uitzondering na, maximaal 100%. Dat maximum wordt vaak pas bereikt als u vaker de mist ingaat en bij grotere bedragen.
Fiscale strafbeschikking? De fiscus kan u ook een zogenaamde ‘fiscale strafbeschikking’ (FSB) opleggen. Men gaat hiertoe pas over als u herhaaldelijk en opzettelijk niet voldoet aan uw fiscale plichten of als u bijvoorbeeld op frauduleuze wijze inkomsten buiten de boeken heeft gehouden. Bij fraudeonderzoeken kunt u te maken krijgen met de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Een FSB is een vorm van strafrechtelijke vervolging. Meestal zult u een geldboete moeten betalen. Strafrechtelijke vervolging leidt daardoor niet tot een procedure bij de strafrechter en is ook bedoeld om de rechterlijke macht te ontlasten.
Horen. Voordat er een definitieve FSB wordt vastgesteld, is de Belastingdienst verplicht u te horen als men u een geldboete van meer dan € 2.000,- wil opleggen. Tijdens dit gesprek kunt u uw zienswijze over de zaak naar voren brengen. U kunt dan direct aangeven of u het wel of niet eens bent met de strafbare feiten die u worden verweten. De fiscus stelt de FSB pas definitief vast na dit ‘hoorgesprek’. Men kan ook besluiten de FSB uiteindelijk niet op te leggen of aan te passen.
Schuld en opzet? Is het strafbaar feit een misdrijf, dan leidt de FSB ook tot een strafblad. Voor een overtreding krijgt u echter geen strafblad. Er is sprake van een misdrijf als u het strafbare feit met opzet heeft gepleegd of als er gevangenisstraf staat op het strafbare feit. Of er opzet in het spel is, moet blijken uit het feitenonderzoek van de fiscus.
Verzet tegen de FSB?
U kunt in de regel binnen twee weken bezwaar tegen de FSB aantekenen, waarmee u aangeeft dat u het niet eens bent met de FSB. Let op. U moet het bezwaar indienen bij de officier van justitie en dus niet bij de Belastingdienst. Hoe u bezwaar moet aantekenen, staat op de FSB. U kunt schriftelijk uw bezwaren opgeven, bijvoorbeeld dat u de boete te hoog vindt of van mening bent onschuldig te zijn. Als u niet of te laat bezwaar aantekent, wordt de FSB definitief. En dan kunt u er niets meer aan doen.
Beslissing officier van justitie. De officier van justitie beslist over uw bezwaar. Hij kan het toewijzen en de FSB intrekken, hij kan de FSB aanpassen en bijvoorbeeld de boete verlagen. Of hij kan het bezwaar afwijzen en uw zaak voor de strafrechter brengen. Die mag dan oordelen wie er gelijk heeft.