AFDRACHTVERMINDERING - 14.09.2016

Fiscus zet heksenjacht inzake ADV-onderwijs voort ...

De rechter heeft beslist dat er ook recht bestaat op de ADV-onderwijs voor deelopleidingen. Wie denkt dat daarmee het gedram voorbij is, heeft het mis. De fiscus blijft naheffingen opleggen. Hoe kan dat en wat moet u hiermee?

Een update. Tot 2015 was de afdrachtvermindering (ADV-)onderwijs een welkome stimulans om werken en leren, zoals in de BBL, te combineren. Er werd massaal gebruik van gemaakt. Zo massaal zelfs, dat de fiscus op zoek ging naar misbruik en oneigenlijk gebruik en dit keihard aanpakte. Zo was de fiscus onder meer van mening dat de tegemoetkoming niet bedoeld was voor deelopleidingen. De rechter oordeelde echter anders ( T&A Eenmanszaak & Vof, jg. 04, nr. 13, p. 6, 07.05.2014 ), maar daar legt de fiscus zich blijkbaar niet bij neer.

Beroepspraktijkvorming?

De Hoge Raad besliste dat ook voor deelopleidingen recht kan bestaan op de ADV. Wettelijk is bepaald dat de ADV van toepassing is op de werknemer die de beroepspraktijkvorming volgt van de beroepsbegeleidende leerweg van een beroepsopleiding. Hierin kan volgens de Hoge Raad niet de eis worden gelezen dat de werknemer een volledige beroepsopleiding moet volgen. Wat hij moet volgen, is ‘de beroepspraktijkvorming’. Daaruit volgt dat het moet gaan om een beroepspraktijkvorming die als zodanig deel uitmaakt van de beroepsbegeleidende leerweg van een van de in de wet genoemde beroepsopleidingen, Hoge Raad, 15.01.2016 (HR:2016:38) .

Uitleg fiscus. De fiscus is van mening dat de uitspraak betekent dat een werknemer weliswaar een deelopleiding kan volgen om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, maar dat van de gehele opleiding wel alle beroepspraktijkvorming gevolgd moet zijn. Een merkwaardige uitleg, want voor sommige deelopleidingen mag zelfs niet met de praktijk begonnen worden voordat de theorie is gevolgd. Een mooie boel is dat, vindt u niet?

Naheffingen

Inmiddels zijn en worden er nog steeds naheffingen opgelegd in gevallen waarin er vermeend sprake is van oneigenlijk gebruik van de regeling. Daarbij gaat het vaak om forse bedragen. Bij die naheffingen hanteert de fiscus juist de genoemde uitleg. In de berechte zaak hadden de werknemers een deel van de opleiding tot basisoperator gevolgd. De gehele opleiding bestond uit nog drie modules. De fiscus is dus van mening dat van deze modules in ieder geval de praktijk moet zijn gevolgd.

Naar de rechter?

Tja, als het dan moet ... Zit u in een soortgelijke situatie en bent u het ook oneens met de naheffing, dan zult u bezwaar aan moeten tekenen. Het is nog onduidelijk of dergelijke bezwaren worden aangehouden totdat er meer duidelijkheid is over de uitspraak van de Hoge Raad. Zo niet, dan zal iedere ondernemer naar de rechter moeten.

Wat moet u hiermee? De fiscus kan om diverse redenen een naheffing opleggen voor de naar hun mening ten onrechte genoten ADV-onderwijs. Zo kent de faciliteit vergaande administratieve verplichtingen. Zijn hierbij fouten gemaakt of zijn bepaalde documenten niet bewaard gebleven, dan kan ook dit een reden zijn voor een naheffing. Tip. Wij adviseren in ieder geval om altijd bezwaar te maken als de naheffing ook gebaseerd is op het feit dat niet de gehele beroepspraktijkvorming gevolgd is. Naar onze mening volgt deze verplichting niet uit de uitspraak van de Hoge Raad.

Een model ‘Bezwaarschrift naheffing ADV-onderwijs’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 06.19.05).

Heeft u ook een naheffing gekregen omdat u de ADV-onderwijs heeft geclaimd en uw werknemers niet de gehele opleiding hebben gevolgd, ga dan in bezwaar. Volgens de Hoge Raad is slechts van belang of de beroepspraktijkvorming is gevolgd die deel uitmaakt van de BBL. Gebruik hiervoor ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01