Een werknemer met een alcoholprobleem ontslaan?
Alcoholgebruik reden voor ontslag?
Ontslag op staande voet. Alcoholgebruik tijdens werktijd kan een goede reden voor ontslag op staande voet zijn. Maar niet altijd. Of er sprake is van een dringende reden voor ontslag, is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Heeft de werknemer een voorbeeldfunctie? Is drankgebruik normaal in de bedrijfscultuur? Is er een consistent anti-alcoholbeleid? Is de werknemer eerder gewaarschuwd? Dit alles is van belang voor de vraag of ontslag gerechtvaardigd is.
Het moet van twee kanten komen
Schoonmaakster met drankprobleem. Silvia, schoonmaakster in een verzorgingstehuis, was op staande voet ontslagen omdat ze met een alcohollucht op haar werk was verschenen. Dat was niet de eerste keer. Silvia had al sinds 2013 een alcoholprobleem, maar was daar met steun van haar werkgever succesvol voor behandeld. Haar terugval had ze echter niet gemeld en ze had ook geen professionele hulp gezocht (zoals ze wel had beloofd). Silvia gedroeg zich regelmatig ongecontroleerd en luidruchtig en dit was een afbreukrisico voor de kwaliteit van de zorg. Na een laatste waarschuwing ging ze opnieuw in de fout.
Ontslag terecht. Gelet op al deze omstandigheden, vond de kantonrechter Zwolle, 25.04.2016 (JAR 2016/142) , het ontslag op staande voet terecht. Maar omdat er geen sprake was van ‘ernstig verwijtbaar handelen’, had Silvia wel recht op een transitievergoeding van ruim € 13.000,-.
Verslaving is toch een ziekte? Silvia was alcoholverslaafd en verslavingen worden in het algemeen aangemerkt als een ziekte. Een zieke werknemer kan tijdens zijn eerste twee ziektejaren in beginsel niet worden ontslagen. Silvia kon zich dan ook op dit opzegverbod beroepen.
Te weinig gedaan. Een zieke werknemer moet op zijn beurt zijn uiterste best doen om zijn genezing te bevorderen. Voor Silvia betekende dit dat zij er alles aan moest doen om van haar verslaving af te komen, zeker omdat haar werkgever haar alle gelegenheid had gegeven had om zich te laten behandelen en te re-integreren. Volgens de rechter was Silvia zelf tekort geschoten in haar verplichtingen, zodat hij het ontslag gerechtvaardigd vond.
Werknemer moet zich inspannen
Het kan ook anders ... Een verzekeringsarts die al ruim 20 jaar in dienst was van het UWV en sinds 2012 alcoholverslaafd was, beriep zich ook op het opzegverbod. Zijn werkgever had hem van meet af aan intensief begeleid en hulp geboden. Hij was regelmatig enkele maanden afwezig, onder meer vanwege behandelingen in een ontwenningskliniek. Toen hij begin dit jaar opnieuw een terugval had en weer vaak afwezig was, was voor het UWV de maat vol en werd een ontbindingsverzoek ingediend vanwege de verstoorde arbeidsrelatie.
Rechtbank Den Haag, 02.05.2016 (RBDHA:2016:4655) , stelt vast dat de arts altijd heeft meegewerkt aan zijn behandeling, ook wanneer hij een terugval had. De door het UWV gestelde verstoorde arbeidsrelatie heeft enkel te maken met zijn veelvuldige afwezigheid vanwege zijn verslaving. Als hij wel aanwezig is, functioneert hij goed. Hij is geen twee jaar lang onafgebroken afwezig geweest. Daarom is het opzegverbod tijdens ziekte van toepassing.