SOFTWARE - DOWNLOADEN - 18.08.2016

Waar kunt u nog veilig software binnenhalen?

Malware kan op een heleboel manieren op uw computer terechtkomen, maar het grootste risico blijft wel het zelf downloaden van software. Van welke downloadsites kunt u die nog veilig binnenhalen?

Vroeger was software downloaden erg in. Bijna wekelijks kwamen nieuwe (versies van) programma’s uit die u wel moest binnenhalen om internet snel te kunnen gebruiken. Nu is dat minder nodig, maar toch blijft het interessant om af en toe nieuwe of verbeterde software te proberen.

Onbetrouwbare downloadsites

Een van de oudste adressen is Tucows ( http://www.tucows.com/downloads ). Die begon als een site van vrijwilligers, maar sinds Tucows een echt bedrijf werd, heeft het veel last van malware. Ook het populaire CNET Download ( http://download.cnet.com/windows/ ) en Softonic ( http://nl.softonic.com ) blijken niet helemaal vrij te zijn van malware.

Helemaal gevaarlijk wordt het pas op sites die gericht zijn op het uitwisselen van illegale software. Het bekendst is natuurlijk The Pirate Bay ( https://thepiratebay-proxylist.org ), maar ook sites zoals MegaUpload ( https://mega.nz/ ) of HUGEfiles.net ( http://hugefiles.net/ ) zijn niet echt geschikt om software binnen te halen. Dat geldt bij uitstek voor sites waar ‘warez’ (gekraakte commerciële software) uitgewisseld wordt.

Betrouwbare downloadsites

Gelukkig zijn er nog genoeg betrouwbare sites. De grootste is momenteel Softpedia ( http://www.softpedia.com ) met bijna 900.000 programma’s. Vergelijkbaar is SnapFiles ( http://snapfiles.com ), waar u o.a. via de Daily Freeware Pick handige, gratis programma’s kunt ontdekken.

FileHorse ( http://www.filehorse.com/ ) beperkt zich tot de meest gebruikte freeware en laat u toe om snel alternatieven te vinden voor populaire programma’s. U kunt daarvoor ook een beroep doen op AlternativeTo ( https://alternativeto.net ).

Bij Ninite ( https://ninite.com ) kunt u een aantal veelgebruikte programma’s samengebundeld binnenhalen en installeren. Achteraf kan het installatieprogramma ook voor u controleren of er intussen een nieuwere versie van een van de binnengehaalde programma’s uitgekomen is.

De FileHippo downloadsite biedt zelfs een App Manager ( http://filehippo.com/download_app_manager/ ) die voor al uw geïnstalleerde software nagaat of er een nieuwere versie is. Vergelijkbaar is FilePuma ( http://www.filepuma.com ).

Tip. Gebruikt u nog een andere downloadsite, check dan met Web of Trust ( https://www.mywot.com – zoekvak rechts bovenaan, of installeren als browserextensie) of die site wel betrouwbaar is.

De veiligste site

Het veiligst is natuurlijk rechtstreeks downloaden van de site van de ontwikkelaar. Vindt u die zelf niet, check dan of die niet vermeld wordt op een van de betrouwbare downloadsites.

Antiviruscheck

De meeste antivirussoftware biedt de optie om een bestand automatisch te scannen op malware meteen nadat het binnengehaald werd. Check of bij uw antiviruspakket die optie aanwezig en actief is. U kunt een binnengehaald bestand ook uploaden naar VirusTotal ( https://www.virustotal.com/nl/ ) en daar online laten controleren op eventuele virussen.

Let op met een aantal sites die vroeger algemeen bekendstonden als betrouwbare downloadsites, maar dat intussen niet meer zijn. Gelukkig bestaan er nog alternatieven die u wel gerust kunt gebruiken (Softpedia, SnapFiles, …).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01