ONROERENDE ZAKEN - 18.08.2016

Verruiming samenloopvrijstelling bouwterrein

De staatssecretaris heeft besloten dat de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting en btw kan worden toegepast op de verkrijging van een bouwterrein dat enkel op grond van de btw-richtlijn als ‘bouwterrein’ kwalificeert. Hoe zit dat?

Hoe werkt de samenloopvrijstelling?

Bouwterrein. Het begrip ‘bouwterrein’ in artikel 11, vierde lid, van de Wet op de omzetbelasting 1968 heeft een beperkter toepassingsbereik dan in de btw-richtlijn. Er is volgens de Nederlandse wet sprake van een bouwterrein in fiscale zin als het onbebouwde grond betreft:

  • waaraan bewerkingen worden of zijn verricht;
  • waaraan voorzieningen worden of zijn getroffen die uitsluitend dienstbaar zijn aan de grond;
  • in de omgeving waarvan voorzieningen worden of zijn getroffen; of
  • waarvoor een omgevingsvergunning is verleend;

met het oog op de bebouwing van de grond.

Btw-richtlijn. Volgens de btw-richtlijn zijn de leveringen van onbebouwde terreinen die bestemd zijn als ondergrond voor een opstal, steeds met btw belast. In de praktijk speelt de vraag of bij de verkrijging van een bouwterrein dat enkel op basis van de btw-richtlijn kwalificeert als bouwterrein, de samenloopvrijstelling van toepassing is. Bij de samenloopvrijstelling is wel btw en geen overdrachtsbelasting verschuldigd bij de levering van een bouwterrein. Dit is voordelig als de afnemer een btw-ondernemer is en het terrein voor btw-belaste prestaties aanwendt, zoals projectontwikkeling. De overdrachtsbelasting is immers een kostenpost.

Inhoud Besluit staatssecretaris

Goedkeuring. De staatssecretaris heeft besloten dat de samenloopvrijstelling op verzoek kan worden toegepast op de verkrijging van een bouwterrein dat enkel op grond van de btw-richtlijn als bouwterrein kwalificeert.

Voorwaarden. Voor deze goedkeuring gelden de volgende voorwaarden:

  • zowel de leverancier als de afnemer stellen zich op het standpunt dat over de levering van het bouwterrein btw is verschuldigd en deze btw is op aangifte voldaan;
  • de goedkeuring vervalt en de door de goedkeuring niet geheven overdrachtsbelasting is alsnog verschuldigd, als de leverancier dan wel de afnemer of partijen die in de plaats van de afnemer (geacht worden te) treden, zich op enig moment op het standpunt stellen dat de btw over deze levering ten onrechte in rekening is gebracht (en dus terugclaimen);
  • de goedkeuring vervalt en de door de goedkeuring niet geheven overdrachtsbelasting is alsnog verschuldigd, voor zover bij een toekomstige verkrijging een vrijstelling overdrachtsbelasting wordt gevraagd (een beroep op artikel 9, vierde lid of artikel 13 van de Wet op belastingen van rechtsverkeer).

Terugwerkende kracht. De goedkeuring is in werking getreden op 11 juni 2016 en met terugwerkende kracht tot en met 17 december 2015. Een verzoek tot teruggaaf of vermindering van overdrachtsbelasting kan worden verleend als de voldoening op aangifte dan wel de naheffingsaanslag op of na 17 december 2015 onherroepelijk is komen vast te staan.

Let op. Als de afnemer een niet-btw-ondernemer of een particulier is of als de afnemer het bouwterrein voor btw-vrijgestelde prestaties gebruikt (en dus de 21% btw een kostenpost is), is het fiscaal gunstiger om de grond niet in de btw maar in de overdrachtsbelasting geleverd te krijgen.

Het is nu eerder mogelijk om een bouwterrein in de btw geleverd te krijgen, zonder heffing van overdrachtsbelasting. Als de afnemer een niet-btw-ondernemer of particulier is of het bouwterrein voor btw-vrijgestelde prestaties gebruikt, is het fiscaal gunstiger om de grond in de overdrachtsbelasting te verkrijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01