BELASTINGEN - 25.08.2016

Pas op voor de informatiebeschikking

Het woord ‘informatiebeschikking’ klinkt ietwat onschuldig, maar de informatiebeschikking die opgelegd wordt door de fiscus, kan ernstige gevolgen hebben voor uw rechtspositie in een geschil met de fiscus. Hoe zit dat nu?

Administratie bijhouden. Als ondernemer moet u, zoals bekend, voor de fiscus een administratie bijhouden. Hieruit moet de fiscus binnen een redelijke termijn uw financiële verplichtingen kunnen afleiden. Lukt dit niet, dan kan de inspecteur u een informatiebeschikking opleggen. Probeer dit altijd te voorkomen. Lees verder waarom!

Informatiebeschikking

Wat als uw administratie tekortschiet? Schiet uw administratie tekort, dan kan de inspecteur via een informatiebeschikking de nodige gegevens proberen te achterhalen. De beschikking geeft aan welke gegevens u dient aan te leveren. Doet u dat niet, dan kan de inspecteur u een aanslag opleggen op basis van een schatting. Deze schatting zal niet mis zijn, want door het ontbreken van de benodigde gegevens is een nauwkeurige schatting nu eenmaal niet mogelijk. Maar de schatting moet natuurlijk wel redelijk blijven.

Tip. Als u het niet eens bent met de informatiebeschikking, kunt u deze via bezwaar en beroep aanvechten. Bijv. als u vindt dat de gevraagde gegevens niet ter zake doen of ook gemakkelijk op een andere wijze te achterhalen zijn. Bovendien moeten de gevraagde gegevens in relatie staan tot het fiscale belang. Tip. Wacht niet totdat de aanslag in de bus valt! U zult dan namelijk aan moeten tonen dat de aanslag te hoog is vastgesteld. Dit heet de omgekeerde bewijslast en valt vrijwel altijd nadelig voor u uit.

Verliezen van de fiscus? Het wordt wel gezegd dat degene die iets moet bewijzen de procedure verliest. Als de fiscus u wil belasten voor niet aangegeven inkomsten, zal de fiscus deze inkomsten gewoonlijk moeten aantonen. Maar bij een omkering van de bewijslast, moet u aantonen dat u deze inkomsten niet hebt genoten. Het is sowieso al moeilijk om iets te bewijzen, maar het is bijna onmogelijk om aan te tonen dat iets er niet is. Dus zorg ervoor dat u niet in zo’n positie terechtkomt. Dat een administratie best fouten kan bevatten, betekent niet dat de fiscus dan altijd een informatiebeschikking op kan leggen. Dit bleek onlangs bij het Hof. Lees verder!

Wat speelde er recentelijk bij de rechter?

Wat vond het Hof? X ging in beroep tegen navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en vermogensbelasting die waren opgelegd omdat hij een rekening had aangehouden bij de KB Lux. Rechtbank Gelderland besliste dat de bewijslast moest worden omgekeerd en verzwaard, omdat X niet had voldaan aan de informatieverplichting. X ging in hoger beroep. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 29.07.2016 (GHARL:2016:6030) , vernietigde de beslissing van de rechtbank over de omkering van de bewijslast.

Fiscus verliest. Het Hof vond niet dat de bewijslast moest worden omgekeerd. X had de afschriften van de KB-Lux-rekening overlegd. De fiscus had daarop niet (cijfermatig) aannemelijk gemaakt dat uit de KB Lux-rekening belastbare inkomsten waren voortgevloeid die de rente- en dividendvrijstelling overstegen. Voor de vermogensbelasting was X door de fiscus niet uitgenodigd om aangifte te doen en voor zover hij aangifte had gedaan, had de fiscus niet aannemelijk gemaakt dat er gebreken waren die ertoe leidden dat de volgens de aangifte verschuldigde belasting aanzienlijk lager was dan de werkelijk verschuldigde belasting.

Vecht een informatiebeschikking aan via bezwaar of beroep, want anders dreigt er ‘omkering van de bewijslast’. Zorg altijd voor een degelijke financiële administratie en een tijdige belastingaangifte. Dan staat u bewijsrechtelijk sterker.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01