VAKANTIEKRACHTEN - 04.07.2016

Vakantiedrukte opvangen met student of scholier?

Is het in de vakantieperiode (extra) druk met eenvoudige klussen? Het kan dan zinvol zijn een student of scholier in te schakelen. Hiervoor bestaat een fiscale regeling om uw kosten te drukken, wist u dat? Wat moet u weten?

Versterking. Het kan zinvol zijn een student of scholier in te schakelen. Aan deze student of scholier moet u het wettelijk minimumloon betalen dat behoort bij zijn leeftijd. Tip. Als de student of scholier maximaal drie maanden bij u komt werken, kan hij wel meer netto overhouden dan andere werknemers. Dat kan door gebruik te maken van de zogenaamde studenten- en scholierenregeling. Hoe werkt dat?

Studenten- en scholierenregeling

De regeling. De student of scholier die u inschakelt, is uw werknemer. Daarom moet u hem identificeren, gegevens voor de loonheffing verzamelen en hem opnemen in de loonadministratie.

Voordeel regeling. Het voordeel van de studenten- en scholierenregeling is dat u minder loonheffingen behoeft in te houden. Het is een techniek om te voorkomen dat de scholier of student in eerste instantie te weinig netto overhoudt en een aangifte inkomstenbelasting moet indienen om het verschil weer terug te krijgen. Meestal zal er voor u geen ander voordeel inzitten dan een blije werknemer. Daar staat tegenover dat de regeling ook makkelijk uit te voeren is en dat u verder ook geen extra kosten heeft.

Werking regeling. Als een student of scholier bij u komt werken en een model ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’ bij u indient, mag u een lager belastingtarief toepassen en houdt de student of scholier dus netto meer over.

Het model ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 06.17.06).

Hoe dan verder?

Nadat u het formulier heeft ingevuld, wordt vervolgens steeds op basis van de kwartaaltabellen loonheffing berekend, ook al krijgt de student of scholier vaker (bijvoorbeeld wekelijks) uitbetaald. Daarbij worden verschillende betalingen binnen een kwartaal na elke betaling steeds bij elkaar geteld en de eerder betaalde loonheffing wordt vervolgens hiervan afgetrokken.

Meestal is dit gewoon een kwestie van in uw loonpakket kiezen voor toepassing studenten- en scholierenregeling of uw adviseur gaat dit voor u toepassen!

Voorwaarden. Voor toepassing van de regeling gelden de volgende voorwaarden:

  1. de studenten- en scholierenregeling mag maar bij één werkgever gebruikt worden;
  2. de student moet kiezen voor de loonheffingskorting of de studenten- en scholierenregeling;
  3. de student- of scholierenregeling mag niet langer dan drie maanden gebruikt worden.

Voor de fijnproever. De regeling is door het systeem van de loonbelasting gunstig voor studenten die maar een klein deel van het jaar veel werken. Bij toepassing van een maandtabel bijvoorbeeld krijgt de werknemer 1/12 van zijn jaarlijkse heffingskortingen.

Het systeem gaat er namelijk vanuit dat iemand normaal het hele jaar werkt. Werkt iemand dus bijvoorbeeld maar drie maanden, dan mist hij dus 9/12 van de heffingskortingen. Dat is op zich wel weer recht te zetten in de aangifte inkomstenbelasting, maar doet de student of scholier niets, dan gaat dit bedrag gewoon verloren!

Voor maximaal drie maanden een student of scholier inhuren? Met de studenten- en scholierenregeling houdt de scholier of student netto meer over zonder dat het u geld kost. Download meteen het benodigde formulier daarvoor.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01