Tijdelijke vervanging door een zzp’er
Wet DBA. Zoals bekend, is de VAR per 1 mei 2016 afgeschaft. In plaats daarvan is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gekomen. Als er de laatste maanden iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat er aan de Wet DBA nog veel onduidelijkheden kleven. Daarom ligt in de periode 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 de nadruk op voorlichting en hulp van de Belastingdienst bij de implementatie van de wetgeving. Pas vanaf 1 mei 2017 zal de Belastingdienst ook handhavend optreden.
Tijdelijke vervanging onduidelijk. In het kader van deze voorlichting bleek onlangs dat de standpunten van de Belastingdienst soms sterk afwijken van die van staatssecretaris Wiebes. Zo suggereerde de Belastingdienst in haar webinars onder andere dat tijdelijke vervanging van een medewerker door een zzp’er niet mogelijk is.
Tijdelijke vervanging door zzp’er
Kamervragen. Dit was aanleiding voor kritische Kamervragen aan staatssecretaris Wiebes over de criteria die de Belastingdienst hanteert bij het beoordelen van (schijn)zelfstandigheid.
Inhuren zzp’er mogelijk. In zijn antwoord schrijft de staatssecretaris dat opdrachtgevers onder de Wet DBA zzp’ers kunnen blijven inhuren voor het tijdelijk vervangen van een werknemer. De staatssecretaris is duidelijk: “Opdrachtgevers kunnen vanzelfsprekend zelfstandigen inhuren voor bijvoorbeeld de tijdelijke vervanging van een werknemer. Dit kon al met een VAR en dat kan ook onder de Wet DBA. Een arbeidsrelatie, ook een tijdelijke ter vervanging van iemand die in loondienst is, wordt op zijn eigen fiscale merites beoordeeld.” Daarmee bedoelt de staatssecretaris dat de arbeidsrelatie, die bij tijdelijke vervanging ontstaat door het sluiten van een (model)overeenkomst met een zzp’er, wordt beoordeeld volgens de normale regels van de dienstbetrekking. Let op. Het is van belang dat de voorwaarden en omstandigheden waaronder de zzp’er werkt, verschillen ten opzichte van de werknemer die vervangen wordt.
Maar hoe moet dat dan?
Andere voorwaarden. Er zal al snel voldaan zijn aan de eis dat er andere voorwaarden moeten zijn. Het tarief voor een zzp’er (bijvoorbeeld een uurtarief) verschilt immers van loonafspraken met een werknemer. Verder betaalt u uiteraard niet door bij ziekte en vakantie van de zzp’er en ligt ook de verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid bij de zzp’er.
Andere omstandigheden. Bij omstandigheden gaat het onder andere om de gezagsverhouding en het ontbreken van de verplichting van de zzp’er om persoonlijk arbeid te verrichten.
Let op 1. Dit betekent natuurlijk niet dat u met de zzp’er zonder exacte omschrijving van de werkzaamheden en zonder enige instructie moet afspreken dat hij deze naar ‘eigen inzicht’ mag uitvoeren.
Let op 2. Er mag weliswaar geen verplichting tot persoonlijke arbeid bestaan, maar afspreken dat vervanging zonder meer is toegestaan, is onverstandig. U wilt toch weten wie u ‘in huis haalt’? U kunt bijvoorbeeld kwaliteits- of opleidingseisen stellen of bijvoorbeeld de eis dat de vervanger van uw opdrachtnemer niet bij de concurrentie heeft gewerkt. U kunt afspreken dat u als opdrachtgever akkoord moet gaan met vervanging c.q. de persoon van de vervanging.