BOER EN BEDRIJF - 30.06.2016

Wijzigingen EA-vanggewassen doorgeven

Vult u uw vergroeningsverplichting in met vanggewassen? Dan heeft u dit in de Gecombineerde Opgave aangegeven. Maar wat als deze plannen wijzigen? Is dit mogelijk en moet u deze wijzigingen dan doorgegeven aan RVO?

Wijzigingen opgegeven vanggewassen. In de Gecombineerde Opgave (GO) heeft u aangegeven op welke percelen u uw vergroeningsverplichting wilt invullen met vanggewassen. Hierbij heeft u opgave gedaan van de categorie vanggewas, welk vanggewas u gaat zaaien en de verwachte zaaidatum. Als uw plannen ten aanzien van het vanggewas wijzigen, dan moet u dit in veel gevallen doorgeven aan RVO.

Wijziging van perceel

Heeft u in de GO aangegeven dat u op perceel A een vanggewas gaat zaaien, maar blijkt bij het zaaien dat perceel B beter geschikt is? Geef deze wijziging dan uiterlijk op de zaaidatum door. Geeft u een dergelijke wijziging niet door, dan telt bij een controle het vanggewas op dit perceel niet mee voor uw oppervlakte ecologisch aandachtsgebied (EA).

Wijziging categorie

In de GO heeft u opgegeven tot welke categorie het vanggewas behoort: ‘vanggewas na een hoofdteelt’, ‘vanggewas als onderzaai’ of een ‘vanggewas ter bestrijding van aaltjes’. Als u de categorie wilt wijzigen, dan moet u dit voor het zaaien doorgeven. Uiteraard moet u aan alle voorwaarden voldoen die bij deze nieuwe categorie horen.

Oppervlakte EA ruim opgegeven in GO. Heeft u in de GO een groter areaal EA-vanggewassen opgegeven dan uw EA-verplichting en zaait u uiteindelijk niet het gehele opgegeven areaal vanggewassen? Hiervan hoeft u RVO niet op de hoogte te stellen. Wel is het van belang dat u aan uw EA-verplichting blijft voldoen.

Zaaidatum anders dan in de GO. Bij de GO heeft u ook de verwachte zaaidatum van het vanggewas opgegeven. Deze datum is tevens de aanvangsdatum van de 10-wekentermijn. Als u het vanggewas later zaait dan opgegeven, dient u de definitieve zaaidatum uiterlijk op de dag van het zaaien door te geven. Ook een eerdere zaaidatum kunt u doorgegeven. De 10-wekentermijn gaat dan eerder in. Dit is vooral van belang als u eerder weer ‘vrij’ over uw perceel wilt beschikken.

Oogstdatum hoofdgewas bij onderzaai. Bij onderzaai bepaalt de oogstdatum van het hoofdgewas de aanvangsdatum van de 10-wekentermijn. Wijzigt de verwachte oogstdatum, dan dient u dit ook door te geven. De oogstdatum mag echter niet later zijn dan 30 september.

Oogstdatum na 30 september. Als de oogstdatum van het hoofdgewas na 30 september ligt, kan het vanggewas niet meetellen voor de EA-verplichting.

Extra EA t.o.v. GO niet mogelijk. Heeft u in de GO niet uw gehele EA-verplichting ingevuld? Dan is het niet mogelijk om uw aanvraag alsnog aan te vullen met extra EA-vanggewassen.

Uiterlijk 30 september doorgeven. Wijzigingen in de zaai- of oogstdatum bij onderzaai moet u uiterlijk op de dag van het zaaien of oogsten doorgegeven. Geeft u een wijziging later door, dan geldt de melddatum als aanvangsdatum van de 10-wekentermijn. Wijzigingen kunnen t/m 30 september worden doorgegeven. Een wijziging kunt u doorgeven door de GO opnieuw, m.b.v. TAN-codes, in te sturen naar RVO. Als u gegevens met betrekking tot een vanggewas wijzigt, heeft dit, mits u aan alle voorwaarden voldoet, geen gevolgen voor de uitbetaling van uw bedrijfstoeslag.

Geef wijzigingen met betrekking tot uw EA-vanggewas tijdig door aan RVO, dus uiterlijk 30 september. Anders kan dat betekenen dat uw 10-wekentermijn later ingaat, waardoor u het EA-vanggewas langer in stand moet houden. Voldoet u niet aan de 10-wekentermijn, dan riskeert u een korting op uw vergroeningspremie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01