Voorstel knelgevallenregeling grondgebondenheid
Grondgebondenheid. In de berekening van de grondgebondenheid speelt het melkveefosfaatoverschot (productie - ruimte) in 2014 een belangrijke rol. Dit bepaalt mede de hoeveelheid grond die u nodig heeft. Het kan zijn dat u door bijzondere omstandigheden in 2014 een laag melkveefosfaatoverschot heeft gehad. Een laag overschot betekent veelal meer benodigde grond.
Knelgevallenregeling
Onlangs is er een voorstel ingediend voor twee ‘soorten’ knelgevallen:
- uw fosfaatruimte in 2014 was groter dan normaal door medewerking aan de realisatie van een natuurgebied of publieke infrastructuur;
- uw fosfaatproductie in 2014 was lager dan normaal door ‘buitengewone omstandigheden’.
Grotere fosfaatruimte in 2014
Had u in 2014 tijdelijk meer grond in gebruik als compensatie voor nog te ontwikkelen natuur of publieke infrastructuur? Dan kunt u volgens het voorstel, onder de volgende voorwaarden, in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling, als:
- u in 2014 tijdelijk meer grond in gebruik heeft gehad vanwege medewerking aan bovengenoemde projecten;
- u in 2014 landbouwgrond in gebruik heeft gehad waarvan de bestemming is gewijzigd i.v.m. de aanleg van natuur of publieke infrastructuur;
- er sprake is geweest van een ongewone en tijdelijke situatie die direct verband houdt tussen de extra grond en de wijziging van de bestemming.
De knelgevallenregeling is nadrukkelijk niet bedoeld indien u na 2014 grond bent kwijtgeraakt t.b.v. natuurontwikkeling of aanleg infrastructuur.
Lagere fosfaatproductie. Was uw fosfaatproductie in 2014 door bijzondere omstandigheden minimaal 5% lager? Ook dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling. Uw productie moet dan lager zijn geweest door:
- dierziekte of diergezondheidsproblemen;
- ziekte of overlijden van (één van) de landbouwers, partner of bloed- of aanverwant in de eerste graad;
- vernieling van de stal waar het melkvee wordt gehouden (bijvoorbeeld door brand).
Ook wanneer deze omstandigheden zich in 2012 of 2013 hebben voorgedaan, kan dit nog invloed hebben gehad op de productie van het jaar 2014. Ook dan kunt u een beroep doen op deze regeling.
Rekenen met ‘normale’ ruimte en productie. Bedrijven die voor de knelgevallenregeling in aanmerking komen, mogen over het jaar 2014 rekenen met de fosfaatruimte en -productie zoals die geweest zou zijn zonder de bovengenoemde omstandigheden.
Soms nadelig. Als u in 2014 een ‘negatief’ melkveefosfaatoverschot had, is het niet zeker of de knelgevallenregeling voor u wel gunstig is. Het zou zelfs ongunstig kunnen zijn! Ons advies is daarom ook om eerst een berekening te maken om te beoordelen wat het effect is.
Melding. Wilt u in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling? Dan moet u zich voor 1 april 2017 aanmelden bij RVO.
Ook voor 2016? Als de knelgevallenregeling doorgaat, mag u deze ook toepassen voor het jaar 2016. Het lastige is echter dat hierover nu nog geen zekerheid is. Immers de regeling moet nog door de Tweede Kamer worden aangenomen.