BELASTINGCONTROLE - 27.06.2016

Ook horizontaal toezicht in de horeca, iets voor u?

Uit de halfjaarrapportage van de fiscus blijkt dat men meer controleert naarmate een fiscaal risico toeneemt in een bedrijf. Horizontaal toezicht is een instrument als dat fiscaal risico laag is, maar het financiële belang groot is. Hoe werkt dat?

Wat speelt er? De Belastingdienst wordt gedwongen om efficiënt(er) te werken. Dat dit lukt, blijkt uit de meest recente halfjaarrapportage. De fiscus controleert minder, maar de ‘opbrengst’ is wel hoger. Dat kan door controles meer te richten op bedrijven met een groter fiscaal risico. Bij een lager fiscaal risico maar grote financiële belangen, gebruikt men horizontaal toezicht (HT) om efficiënter te werken. In het MKB (waaronder de horeca) wordt gestreefd naar een deelname daaraan van 35%. Is horizontaal toezicht ook iets voor u? Is er een voordeel?

Grotere fiscale risico’s?

Horeca. Branches waarbij controles moeilijker zijn en waar veel met cash wordt gewerkt, kennen een groter fiscaal risico. Ook in de horeca heeft men in de regel te maken met een hoger fiscaal risico en vinden er dus ook vaker controles plaats. Dat levert u sowieso een rekening van uw adviseur op en vaak een hoop fiscaal gedram. Dat u daar niet op zit te wachten, is duidelijk. Wellicht is dan horizontaal toezicht voor u de oplossing ...

Wat is horizontaal toezicht? Met horizontaal toezicht verschuift de fiscus de controles achteraf naar afstemming vooraf. Zelf zegt de fiscus: ‘Hoe zorgen we er met elkaar voor dat het meteen goed is, in plaats van achteraf te kijken of het niet fout is gegaan’. Dat is de essentie.

Wie? Horizontaal toezicht is een soort samenwerking tussen de fiscus, de (horeca)ondernemer en zijn fiscaal adviseur. De meeste fiscale dienstverleners zijn lid van een beroepsorganisatie. Hiervan hebben de meeste allemaal een afspraak gemaakt met de fiscus. De afspraak bestaat er vrij vertaald uit dat men de aangiftes correct invult en discussiepunten vooraf met de fiscus afstemt. De fiscus gaat hiervan uit en daarmee behoren controles tot de uitzonderingen. Die worden dan nog slechts steekproefsgewijs verricht. Mooi, toch?

Ook iets voor u?

Meedoen? Als u ook mee wilt doen met horizontaal toezicht, loopt dit via uw fiscaal dienstverlener. Deze moet dus om te beginnen bij zijn beroepsorganisatie aangegeven hebben mee te willen doen met horizontaal toezicht. Daarvoor moet het kantoor voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Een en ander wordt ook schriftelijk vastgelegd. Doet ook uw accountants- of belastingadvieskantoor mee, dan kunt ook u zich aansluiten. Dit wordt schriftelijk vastgelegd.

Uw rol? U moet bereid zijn te bevestigen dat u uw financiële administratie en andere benodigde gegevens tijdig, juist en volledig bij uw adviseur aanlevert en dat u een ‘relatie’ met de fiscus wilt onderhouden die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen, transparantie en begrip. U zegt dus vrij vertaald toe dat u zich fiscaal correct gedraagt.

Uw voordeel? Doet u mee met horizontaal toezicht, dan krijgt u minder controle. De aandacht van de fiscus zal zich verleggen naar collegae die, om welke reden dan ook, niet mee willen doen. Controles zijn ook minder nodig, omdat u eventuele issues vooraf met de fiscus bespreekt.

Praktijkvoorbeeld. U sponsort een lokaal tennistoernooi met een aantal fusten bier. Als u ook in privé met de tennisclub verbonden bent, is het logisch dat u met de fiscus afstemt of alle kosten ook echt zakelijk zijn. Stemt u dat eerst met de fiscus af, dan is controle ook niet meer nodig.

U kunt controles en fiscale risico’s beperken door gebruik te maken van horizontaal toezicht. U belooft dan om u fiscaal correct te gedragen en spreekt met uw adviseur af dat eventuele fiscale discussiepunten vooraf met de fiscus worden besproken, in plaats van gedonder achteraf.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01