EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.06.2016

Hoe om te gaan met de wettelijke bedenktijd

U heeft (eindelijk) overeenstemming met uw werknemer over zijn vertrek. Natuurlijk legt u de afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst met bedenktijd. Hoe is de situatie als de werknemer gebruik maakt van die bedenktijd?

Wettelijke bedenktijd. Sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht heeft de wettelijke bedenktijd zijn intrede gedaan. Een handtekening van de werknemer onder een vaststellingsovereenkomst (vso) is daarmee niet langer definitief.

Hoe zit het ook alweer? Sluit u als werkgever een vso met een werknemer over beëindiging van zijn of haar dienstverband, dan heeft de werknemer na de ondertekening twee weken de tijd om zich te bedenken. De werknemer mag zich zonder opgaaf van redenen bedenken, maar (kortgezegd) wel maar één keer per beëindigingstraject. U bent verplicht uw werknemer op deze bedenktijd te wijzen, bij voorkeur door deze in de overeenkomst op te nemen. Doet u dat niet, dan bedraagt de bedenktermijn niet twee maar drie weken.

De bedenktijd is ingeroepen en nu?

Doorwerken. Wanneer een werknemer zich beroept op de bedenktijd, vervalt daarmee het bereikte akkoord over de beëindiging van het dienstverband. De arbeidsovereenkomst blijft dus ‘gewoon’ in stand. Directe consequentie hiervan is dat de werknemer recht heeft om zijn werk te hervatten.

Heronderhandelen. Het traject om tot een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden te komen, is natuurlijk niet voor niets ingezet. Grote kans dus dat u de arbeidsovereenkomst met de betreffende medewerker alsnog wenst te beëindigen. Dat betekent dat u terug naar de onderhandelingstafel zult moeten. Waarom heeft de werknemer zich bedacht en aan welke voorwaarden kunt u tegemoet komen om alsnog een definitief akkoord te bereiken?

Beëindiging. Komt u er na heronderhandelingen niet uit, maar wilt u toch een einde aan de arbeidsovereenkomst maken? Dan rest u slechts de gang naar de kantonrechter voor een ontbinding of naar het UWV voor een ontslagvergunning. Let op. U moet dan een goed dossier hebben om de ontslaggrond te kunnen onderbouwen.

Zo voorkomt u beroep op bedenktijd

  1. Geef de tijd. Probeer niet de vso er in heel korte tijd doorheen te drukken. Zet de werknemer niet onder druk om ter plekke de zojuist voorgeschotelde overeenkomst te ondertekenen. Het is voor uw werknemer een ingrijpend besluit met ingrijpende gevolgen, dus geef hem de tijd zich te beraden en er goed over na te denken. Begin bij voorkeur vroeg in de maand!
  2. Juridische bijstand. Een werknemer die volledig en goed is voorgelicht over zijn rechten en plichten, zal zich minder snel bedenken. Raad daarom de werknemer altijd aan om juridische bijstand in te schakelen om het beëindigingsvoorstel te bespreken. Geef de werknemer daar de tijd voor en kom hem eventueel tegemoet in de kosten. Dit laatste kan via een zogeheten ‘tegemoetkoming kosten juridische bijstand’ in de vso.
  3. Wees redelijk. Vaak nemen emoties de overhand wanneer de beëindiging van een dienstverband ter sprake komt. Maar het onderste uit de kan willen halen en per se de laagst mogelijke vergoeding betalen, draagt meestal niet bij aan het bereiken van een akkoord. Bovendien vergroot het de kans dat de werknemer zich bedenkt. Wees dus niet onredelijk uit ongunst of wrok.
Wanneer een werknemer zich beroept op de bedenktijd, vervalt daarmee het bereikte akkoord over de beëindiging van het dienstverband. Ga dan opnieuw in onderhandeling. Als u daar niet uitkomt, kunt u naar de rechter of het UWV stappen. Zorg dan wel voor een goed ontslagdossier.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01