Geen vrije inkijk vanuit raam en vanaf balkon
Binnen twee meter van de erfgrens. Zoals bekend, zijn doorzichtige of openslaande ramen of een balkon binnen twee meter van de erfgrens verboden (artikel 5:50 BW) . Voor de Rechtbank Gelderland, 14.04.2016 (RBGEL:2016:2083) , speelde onlangs een procedure over een uitzondering op deze regel (artikel 5:50, lid 2 BW) . Deze uitzondering komt er kort gezegd op neer dat het wel is toegestaan om binnen twee meter van de erfgrens doorzichtige ramen of balkons te hebben, als het uitzicht niet verder reikt dan tot een muur die (of een dak dat) zich binnen twee meter van het raam of het balkon bevindt.
Wat speelde er? Het appartement van Kees ligt aan de zijkant van een appartementencomplex. De afstand tot het perceel van de buurman, Dirk, bedraagt minder dan twee meter. Volgens Dirk kijkt Kees vanuit zijn raam en vanaf zijn balkon bij hem op het erf. Dirk vindt dat een inbreuk op zijn privacy. De aannemer heeft volgens Dirk bij de bouw van het appartementencomplex toegezegd dat de ramen en balkons die zich binnen een afstand van twee meter van de perceelsgrens bevinden, zodanig zouden worden aangepast dat er geen vrije inkijk op het erf van Dirk mogelijk is. Maar dat is dus niet gebeurd. Dirk eist daarom dat het raam van het appartement van Kees vaststaand wordt gemaakt en van ondoorzichtig glas wordt voorzien. Verder eist Dirk dat er aan de rand van het balkon over de volle breedte een schot met een hoogte van 1,80Â m wordt aangebracht.
Wat zegt de rechter? De rechter gaat de situatie ter plekke bekijken en stelt vast dat het uitzicht vanaf het balkon of vanuit het raam wordt belemmerd door het dak van een schuur die op het perceel van Dirk staat. Deze schuur staat binnen een afstand van twee meter van het appartement, waardoor de bovengenoemde uitzondering van toepassing is. Kees mag het raam dus laten zitten en hij hoeft geen schot op zijn balkon te plaatsen.