Fiscaal onbelaste vergoeding, geluk bij een ongeluk
Schadeposten. Wie werkt, kan pech hebben. Gerold worden op weg naar een klant in het openbaar vervoer of elders. Een iPhone die op kantoor met een plons in het toilet verdwijnt. Met het gloednieuwe colbertje blijven hangen aan een klink of haak in het magazijn, met een grote scheur als resultaat. Een in uw jaszak leeggelopen balpen of vulpen. Kauwgom op de zitting van een stoel die ook de stomerij niet meer uit uw jurk of broek krijgt.
Baas betaalt
Schade en herstelkosten. Het is dus aardig van de wetgever dat (in art. 11, lid 1, aanhef en onderdeel k, Wet LB 1964) is geregeld dat uitkeringen en verstrekkingen tot vergoeding van door de werknemer in verband met zijn dienstbetrekking geleden schade aan of verlies van persoonlijke zaken vrijgesteld is. U mag dus de werknemer met pech (DGA: deze regeling geldt dus ook voor u) belastingvrij de geleden schade vergoeden in geld of in natura (nieuw colbertje of nieuwe jurk). Datzelfde geldt voor herstelkosten (stomerij of reparatie).
Dienstbetrekking. Het is niet zo dat de wet vereist dat de schade is geleden bij de feitelijke uitoefening van de dienstbetrekking. Schade in verband met het werk valt ook onder de regeling. Wel moet er sprake zijn van een ‘bijzondere’ gebeurtenis. Normale beschadigingen (denk aan de gebruikelijke slijtage van kleding) kan niet belastingvrij vergoed worden, het gescheurde colbertje wel. Tip. De vrijstelling is zowel op vergoedingen waartoe de werkgever (wettelijk) verplicht is als op vrijwillig aan de werknemer betaalde vergoedingen.
Tip. De vergoeding of verstrekking uit hoofde van de genoemde bepaling in de loonbelasting komt bovenop het bedrag dat op grond van de werkkostenregeling belastingvrij betaald mag worden.
Wat kan niet?
Vermogensverlies. Uit de rechtspraak volgen helaas enkele beperkingen. Wat niet vergoed kan worden - heel actueel in deze tijd met onder water staande woningen - is het vermogensverlies dat een werknemer lijdt bij de verkoop van zijn eigen woning in verband met overplaatsing door zijn werkgever.
Auto. Ook schade aan de auto van een werknemer (denk aan de bekende deuk op het parkeerterrein zonder briefje onder de ruitenwisser) kan helaas niet belastingvrij vergoed worden.
Tip. Wat dan weer wel belastingvrij vergoed kan worden, is de schade bij diefstal uit de auto. Maar het ingeslagen autoruitje dan weer niet. Waarom? Omdat alle (maar dan ook werkelijk alle) autokosten geacht worden begrepen te zijn in die riante kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer (art. 15b, lid 1, aanhef en onderdeel a (oud), Wet LB 1964). De rechter besliste namelijk eerder dat het niet past in het wettelijk systeem dat boven de vrije forfaitaire kilometervergoeding ook nog andere autokosten - van welke aard dan ook, aldus de rechter - onbelast kunnen worden vergoed, Hoge Raad, 04.07.2000 (HR:2000:AA5217) .
Let op. Als de verzekering van de werknemer zelf alle schade uitkeert, kan er natuurlijk ook niets meer belastingvrij vergoed worden. Er is dan immers geen schade meer!