Zelfstandige inhuren?
1 mei 2016 was het einde van de VAR. Een VAR-wuo (winst uit onderneming) en een VAR-dga gaven opdrachtgevers (als u dus bijv. een elektricien, loodgieter, maar ook een zelfstandige artiest inhuurt) zekerheid dat er geen loonbelasting en premies afgedragen moesten worden over een vergoeding aan die zelfstandige. Per 1 mei 2016 is dit systeem dus afgeschaft. Betekent dat dat u zich nu zorgen moet maken?
Klusjesman? Als u zaken doet met een ondernemer en deze gedraagt zich ook als zodanig, dan is er geen enkele reden tot zorg. Denk aan de zzp’er met een glazenwassersbedrijf die een keer per maand uw ramen komt schoonmaken. In minder heldere situaties kunnen de zogenaamde voorbeeldovereenkomsten van de fiscus uitkomst bieden. Denk aan diegene die regelmatig klussen uitvoert in uw horecabedrijf, maar verder geen bedrijf runt. Daarvoor gelden wel de volgende voorwaarden:
- u gebruikt een door de Belastingdienst goedgekeurde voorbeeldovereenkomst;
- u en de zzp’er dienen deze overeenkomst ook feitelijk na te leven.
Overgangsperiode, dus paniek onnodig. De Eerste Kamer heeft een overgangsperiode (implementatiefase) afgedwongen. Tip. De staatssecretaris heeft toegezegd dat de fiscus tot 1 mei 2017 wel zal controleren, maar ‘zeer terughoudend’ zal zijn met naheffingsaanslagen en boetes, vooral als duidelijk is dat een ondernemer bezig is met de invoer van de nieuwe overeenkomsten. U zult dan meestal worden ‘gewaarschuwd’.
Twijfelgeval? Zorg dat u kunt bewijzen dat u echt met het aanpassen van afspraken en werkwijze bezig bent. Bijvoorbeeld door op de site van de Belastingdienst te zoeken naar een goedgekeurde modelovereenkomst die voor uw situatie geschikt is. Denk aan het model ‘Geen werkgeversgezag’ voor losse opdrachten of het model ‘Aanneming van werk’ voor bijvoorbeeld de klusser of hovenier die voor u gaat werken. Passen de modelovereenkomsten geen van alle, zet dan uw nieuwe werkwijze op papier en bewaar gespreksverslagen hierover in uw boekhouding.