APPARTEMENTSRECHTEN - 27.05.2016

Wat zijn de financiële stukken van de VvE?

Als u bemiddelt bij de aan- of verkoop van een appartementsrecht, is het van belang dat u inzage krijgt in de financiële stukken van de Vereniging van Eigenaars. Over welke stukken gaat het dan en wat kunt u daaruit afleiden?

Begroting

Jaarlijks. De Vereniging van Eigenaars (VvE) moet jaarlijks een begroting opstellen. In deze begroting worden de verwachte kosten en uitgaven opgenomen en wordt er een bedrag gereserveerd voor het toekomstig onderhoud.

Verwachte kosten. De verwachte kosten zijn de kosten voor:

  • de verzekeringen die de VvE heeft, zoals een gezamenlijke opstalverzekering; en
  • de kosten voor klein onderhoud.

Meerjarenonderhoudsplan. Daarnaast zullen meestal aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan de verwachte onderhoudskosten voor de komende jaren worden begroot. Hier wordt dan jaarlijks voor gereserveerd.

Goedkeuring. De door het bestuur van de VvE opgestelde begroting moet goedgekeurd worden door de algemene vergadering van eigenaars.

Voorschotbijdrage. Op basis van de begroting wordt voor de leden een voorschotbijdrage vastgesteld, die maandelijks door de eigenaars voldaan moet worden. De voorschotbijdragen worden vastgesteld conform de breukdelen zoals vastgelegd in de akte van splitsing.

Jaarstukken

Werkelijke kosten en uitgaven. Aan het einde van het boekjaar worden de definitieve financiële stukken opgesteld, zijnde de balans en de exploitatierekening. In deze financiële stukken zijn de werkelijke kosten en uitgaven en reserveringen ten behoeve van het onderhoud opgenomen.

Balans. De balans geeft inzicht in de bezittingen en de schulden van de VvE. Denk bij de bezittingen aan de gelden die op de bankrekeningen staan en bij schulden aan bedrijven die nog betaald moeten worden per einde van het boekjaar.

Exploitatierekening. De exploitatierekening is een opstelling van alle opbrengsten, zijnde de bijdragen van de leden en rente, minus de kosten gedurende het boekjaar.

Uit de exploitatierekening kan een tekort komen. Ook kan er een overschot uit de exploitatierekening komen. De vergadering beslist wat er met een eventueel tekort of overschot wordt gedaan. Hier zijn echter wel regels voor opgenomen in de splitsingsakte.

Kascommissie. Voorafgaande aan de goedkeuring van de jaarstukken zal een kascommissie de balans en de exploitatierekening onderzoeken en hiervan een verslag uitbrengen aan de vergadering van eigenaars. Let op. Als de stukken afgekeurd worden, zal er actie ondernomen moeten worden. De kascommissie wordt jaarlijks benoemd door de vergadering en moet bestaan uit minimaal twee leden die geen deel uit mogen maken van het bestuur van de VvE.

Goedkeuring vergadering. Ook deze financiële jaarstukken moeten door de vergadering van eigenaars worden goedgekeurd. De financiële stukken moeten binnen zes maanden na afloop van het boekjaar worden opgemaakt en voorgelegd aan de vergadering. Soms kan dit ook vijf maanden zijn. Om de juiste termijn hiervoor te bepalen, wordt verwezen naar de akte van splitsing. Let op. De jaarstukken moeten na goedkeuring worden ondertekend door het bestuur.

Om te beoordelen of de VvE financieel gezond is, is het raadzaam de financiële stukken kritisch te bekijken. Check ook de notulen van de vergaderingen van eigenaars waarin de begroting en de jaarstukken zijn goedgekeurd. Vraag ook naar het verslag van de kascommissie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01