Wat met de vakantiedagen van een zieke werknemer?
Onduidelijke regels ...
Sinds 1Â januari 2012 zijn de wettelijke regels over de vakantie gewijzigd, onder meer voor wat betreft het opnemen, de opbouw en het vervallen van vakantiedagen voor zieke werknemers. Deze wetswijziging leidt regelmatig tot onduidelijkheid over de gevolgen van de nieuwe regels. Zoals over de vraag of de vakantiedagen van een zieke werknemer in mindering mogen worden gebracht op zijn vakantietegoed. Daarover ging een procedure die zich onlangs bij de kantonrechter in Arnhem afspeelde, Rechtbank Gelderland, 03.02.2016 (RBGEL:2016:1625) .
Op vakantie tijdens ziekte
Ziek uit dienst. Paul, een arbeidsongeschikte banketbakker, liet zijn werkgever weten dat hij op vakantie wilde gaan en daarvoor acht vakantiedagen wilde opnemen. Zijn werkgever stemde daarmee in. Toen het dienstverband van Paul, die nog steeds ziek was, een jaar later werd beëindigd, bracht zijn werkgever deze acht vakantiedagen in mindering op de eindafrekening. Paul vond dat niet terecht en eiste bij de rechter uitbetaling van deze dagen (ruim € 1.000,- bruto).
De recuperatiefunctie van vakantie. De kantonrechter stelt voorop dat vakantie voor re-integrerende zieke werknemers hetzelfde doel heeft als voor gezonde werknemers, namelijk recuperatie. Gezonde werknemers kunnen tijdens hun vakantie uitrusten of herstellen van hun werk (recupereren), terwijl zieke werknemers hun re-integratie-inspanningen kunnen onderbreken. De zieke werknemer die zich even niet op zijn re-integratie wil richten, moet daarom net zo goed vakantie opnemen.
Wat zegt de wet?
Ziek of vakantie? De wet bepaalt dat de dagen waarop een werknemer tijdens zijn vakantie ziek is, niet als vakantiedagen gelden. Dat is alleen anders als de werknemer ermee instemt dat deze dagen wel als vakantiedagen worden aangemerkt.
Instemming? Volgens de kantonrechter draait het hier dus om de vraag of Paul ermee heeft ingestemd dat die acht dagen zouden worden aangemerkt als vakantiedagen. Zijn instemming blijkt in ieder geval niet uit het feit dat hij bij zijn werkgever een aanvraag heeft gedaan om vakantie op te nemen. Immers, geen enkele werknemer mag zonder medeweten van zijn werkgever op vakantie gaan, ook zieke werknemers niet. Het aanvragen van vakantieverlof betekent dus niet dat de werknemer ermee heeft ingestemd dat die dagen van zijn vakantietegoed zouden worden afgetrokken.
Re-integratie
Niet recupereren. Omdat de werknemer tijdens zijn vakantie ziek was, heeft hij die dagen niet kunnen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, om te recupereren. Ook is zijn re-integratie als gevolg van zijn vakantie niet vertraagd. De werknemer had op dat moment namelijk nog geen re-integratieverplichtingen omdat hij daarvoor volgens de bedrijfsarts nog niet voldoende was hersteld.
Dus geen vakantie. Nu re-integratie niet aan de orde was en de recuperatiefunctie van vakantie niet gold, mocht de werkgever de acht vakantiedagen niet zonder toestemming van de werknemer als vakantiedagen aanmerken. Tip. Vraag een zieke werknemer toestemming zijn vakantiedagen van zijn tegoed af te schrijven.