ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 10.05.2016

Wanneer mag een camera op het werk?

De laatste tijd wordt er meer en meer gestolen of heeft u het idee dat de veiligheid van uw werknemers of van uw klanten in het geding is. U besluit dan maar camera’s te plaatsen. Mag dat? Waar moet u rekening mee houden?

De hele dag gefilmd worden. Veel werknemers zullen dit zien als een inbreuk op hun privacy. Toch bent u van mening dat cameratoezicht op de werkplek u kan helpen tegen bijvoorbeeld diefstal of beschadiging van eigendommen.

Wanneer mag het?

  • Gerechtvaardigd belang. Als u een gerechtvaardigd belang voor toezicht heeft, mag u camera’s plaatsen. Denk bijv. aan het tegengaan van diefstal of het beschermen van de werknemers op de werkplek.
  • Noodzakelijk. Het cameratoezicht moet noodzakelijk zijn. U moet het doel, bijv. het tegengaan van diefstal of het beschermen van uw werknemers of bezoekers, niet op een andere, minder ingrijpende manier kunnen bereiken.
  • Totaalpakket. Het cameratoezicht moet daarnaast onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen om het doel te bereiken.

Hoe bepaal ik of het mag?

Privacytoets. Om te bepalen of u camera’s mag plaatsen, moet u een zogenaamde ‘privacytoets’ uitvoeren. U moet uw belangen afwegen tegen de rechten van uw werknemers of bijvoorbeeld uw klanten. Houd rekening met het volgende:

  • uw werknemers en uw klanten willen in alle rust en met de benodigde privacy hun werkzaamheden of hun boodschappen kunnen doen, zonder dat zij constant ‘op de vingers’ worden gekeken;
  • van uw kant is het heel belangrijk om in de gaten te houden of er niets wordt gestolen.

Ondernemingsraad. Als er in uw bedrijf een ondernemingsraad (or) is, moet u dit onderwerp met de or bespreken. De or moet toestemming verlenen voordat u de camera’s mag plaatsen.

Informeer uw werknemers!

Bordjes plaatsen. Het is verder van groot belang dat uw werknemers en uw klanten of bezoekers ook worden geïnformeerd over het cameratoezicht. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het plaatsen van bordjes waarop staat dat er cameratoezicht aanwezig is.

Mag een verborgen camera?

Nee, tenzij ... Het uitgangspunt is dat u geen verborgen camera’s mag plaatsen. Alleen als er duidelijke vermoedens zijn van bijv. fraude of diefstal, mag u, onder bepaalde voorwaarden, gebruik maken van heimelijk cameratoezicht. Let op. U moet werknemers (en klanten of bezoekers) vooraf wijzen op het gebruik van heimelijk cameratoezicht.

Niet lang bewaren. U mag de beelden niet langer dat vier weken bewaren. Maar als u bijv. op de beelden heeft gezien dat er een incident heeft plaatsgevonden, zoals diefstal, mag u de beelden bewaren totdat een dergelijke zaak is afgewikkeld. Daarna moeten de beelden worden vernietigd.

Wat mag ik met de beelden doen?

U heeft camera’s geplaatst om uw bezittingen en uw werknemers te beveiligen. Maar u ziet dan ook precies hoe uw werknemer functioneert. Let op. U mag de beelden hier echter niet voor gebruiken. De beelden mogen alleen maar worden gebruikt voor het doel waarvoor u ze verzameld heeft.

U mag cameratoezicht houden als u daarbij een belang heeft, maar u moet uw medewerkers, klanten of bezoekers wel laten weten dat u camera’s heeft geplaatst. Verborgen camera’s mogen alleen als u een duidelijke verdenking heeft. Ook dan moet u de betrokkenen informeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01