BEDRIJFSOPVOLGING - 11.05.2016

Uw bedrijf in de BV of opgesplitst?

Hoe stelt u de continuïteit van uw bedrijf veilig na uw overlijden, als u een (groot) gezin heeft en een enkele bedrijfsopvolger? Hoe voorkomt u versnippering van uw bedrijf?

Verdeling van de nalatenschap. Zonder testament erven uw kinderen ieder een gelijk deel van uw nalatenschap. Wellicht zijn uw kinderen u allen even lief en wilt u niemand bevoordelen of benadelen. Dat is een prima uitgangspunt, maar het kan wel wat praktische problemen geven bij de voortzetting van uw bedrijf. Immers, niet elk kind ziet zijn of haar toekomst in uw familiebedrijf. Wat nu als zo’n kind toch een deel van het bedrijf erft? Zijn er dan niet te veel kapiteins op het schip?

Eenmansbedrijf of Vof

Kinderen. Deze problemen spelen vooral als uw bedrijf een eenmanszaak (of Vof, maatschap of CV) is. Stel, u heeft vier kinderen en vrijwel uw gehele vermogen bestaat uit uw eenmanszaak. Uw kinderen erven dan ieder een vierde gedeelte van de waarde van uw bedrijf. Dat hoeft geen probleem te zijn als ze het goed met elkaar kunnen vinden en de zaak samen voortzetten. Maar dat is slechts in uitzonderingsgevallen zo.

Eén bedrijfsopvolger

Uitkopen? Realistischer is dat een van uw kinderen uw beoogde bedrijfsopvolger is. Die zit natuurlijk niet te wachten op broers of zussen die zich met zijn bedrijfsvoering gaan bemoeien. Dat is vervelend en het komt de continuïteit van het bedrijf niet ten goede. Een oplossing zou kunnen zijn dat uw opvolger zijn broers en zussen uitkoopt, maar ook dat is vaak niet mogelijk. De banken zijn tegenwoordig niet zo scheutig met financieringen en het geld dat er is, is vaak al nodig om het bedrijf voort te zetten. Kortom: er is een probleem!

Besloten vennootschap als oplossing?

Problemen zijn er om op te lossen. Een oplossing voor deze situatie is het omzetten van uw eenmanszaak in een besloten vennootschap (BV). Het vermogen van een BV is immers verdeeld in aandelen. Aandelen zijn bijzonder makkelijk te verdelen. Ieder kind krijgt zijn erfenis in de vorm van aandelen in de familie-BV! Het voordeel hiervan is dat middels aandelen de zeggenschap binnen het bedrijf kan worden gescheiden van de gerechtigdheid tot het bedrijfsvermogen. Uw kinderen kunnen dus ieder evenveel vermogen erven, terwijl alleen uw beoogde bedrijfsopvolger tevens bestuurder van de BV wordt.

Zeggenschap. Het is niet zo dat aandeelhouders helemaal niets te vertellen hebben in het bedrijf. Een aandeelhouder heeft immers een stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders. Maar dat stemrecht kunt u beperken of zelfs geheel uitschakelen door middel van een tussen de BV en de aandeelhouders geplaatste stichting of door middel van bepalingen in de statuten van de BV. Geen probleem, dit is allemaal op maat te regelen. Uw notaris weet er alles van.

Fiscaal interessant?

Afweging maken . Fiscaal is er wel een belangrijk verschil tussen een BV en een eenmanszaak. In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat een BV vooral voordelig is bij hoge winsten. Houd als vuistregel aan dat uw onderneming dan een winst moet maken van zo’n € 150.000,-. Maar wat het zwaarst is, dient het zwaarst te wegen: een goed geregelde bedrijfsopvolging om uw bedrijf bij elkaar te houden, is wellicht een belastingnadeel wel waard.

Overweeg als oplossing het omzetten van uw eenmanszaak in een besloten vennootschap (BV). Ieder kind krijgt zijn erfenis in de vorm van aandelen in de familie-BV! Het voordeel hiervan is dat via aandelen de zeggenschap binnen het bedrijf kan worden gescheiden van de gerechtigdheid tot het bedrijfsvermogen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01