U wilt een groter terras, maar de gemeente niet, wat nu?
Belangenafweging. Voor veel horecaondernemers is de terrasexploitatie van groot belang. Niet alleen vanuit de inkomsten gezien, maar ook vanwege de zichtbaarheid en als ‘visitekaartje’. Vaak bestaat bij de horecaondernemer de behoefte aan een groter terras dan de gemeente toelaat. Voor die ondernemers zijn er vaak juridische kansen.
Gemeente
Vergunning. Meestal is er een speciale vergunning nodig voor het exploiteren van een terras (evt. als onderdeel van een exploitatievergunning). De meeste gemeenten hanteren vergelijkbare gronden om een aanvraag terrasvergunning te weigeren. Met name zien deze weigeringsgronden toe op de hoeveelheid doorloopruimte voor voetgangers en het al dan niet hebben van voldoende zicht op het terras en het bestemmingsplan.
Gemotiveerd afwijzen. Als de gemeente van mening is dat een van de weigeringsgronden van toepassing is, moet dit wel voldoende worden gemotiveerd. Laat de gemeente dat na, dan kan hun besluit onzorgvuldig tot stand zijn gekomen en dient de gemeente in veel gevallen opnieuw een beslissing te nemen.
Tip. Dit leidt in veel gevallen tot een heroverweging waarbij er alsnog een groter terras wordt vergund.
Stemgeluid geen weigeringsgrond! Een bekende discussie rondom terrassen is het stemgeluid dat afkomstig is van bezoekers van een terras. Als het terras onoverdekt en onverwarmd is, mag het stemgeluid van de bezoekers geen rol spelen. Een uitzondering daarop is een terras op een binnenterrein.
Verkeersveiligheid? Als een deel van het terras wordt vergund, maar een ander deel wordt geweigerd, dan is het voor de gemeente moeilijk te onderbouwen dat een groter terras ineens een probleem met zich mee zou brengen in het kader van de verkeersveiligheid. Zo’n weigeringsgrond had dan al eerder met zich meegebracht dat er überhaupt geen terras had kunnen worden geëxploiteerd.
Bestemmingsplan
Veel terrassen zijn geplaatst op de openbare weg, zonder specifieke terras-/horecabestemming. Daarbij is de vraag of het gebruik van een terras ‘normaal gebruik’ van de openbare weg betreft.
Ontmoedigingsbeleid? Het komt voor dat de gemeente geen weigeringsgrond kan bedenken tegen een groter terras, maar de horecaondernemer probeert te ontmoedigen om een aanvraag in te dienen of later te procederen tegen de (gedeeltelijke) afwijzing van een terrasvergunning.
Voordat u naar de rechter stapt! Treed altijd eerst in overleg met de gemeente. Enkele tips:
- spreekt de gemeente reeds mondeling over een weigeringsgrond, vraag dan welke grond dit is en waarom deze van toepassing is;
- vraag hoe er volgens de gemeente een oplossing te bedenken valt (bijv.: op welke manier vindt de gemeente het terras alsnog verkeersveilig?);
- als er weigeringsgronden spelen, dien dan de aanvraag in verschillende varianten in (de meest gewenste variant als variant nummer 1, de daarop volgende als nummer 2, enz.);
- breng in een bezwaarprocedure de juiste en volledige argumenten naar voren en schakel daarvoor deskundig (juridisch) advies in.