KOOP - 27.05.2016

Strookje grond bijkopen, waar moet u op letten?

Naast het perceel van uw cliënt ligt een ‘ongebruikt’ stukje gemeentegrond. Dit groenstrookje wil uw cliënt graag van de gemeente kopen. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet uw cliënt dan rekening mee houden?

Groen- of reststroken

Verzoek indienen. Het is een logische stap. De tuin of het bedrijfsperceel van uw cliënt is te klein en naast zijn perceel ligt een ‘ongebruikt’ stukje gemeentegrond. Uw cliënt dient een verzoek in bij de gemeente om deze reststrook te kopen. Voor veel gemeenten heeft de verkoop van groen- of reststroken geen prioriteit, maar het is wel een welkome manier om extra geld te verdienen.

Gemeente werkt niet mee. Het is echter voor de gemeente niet altijd mogelijk om aan de verkoop van een reststrook mee te werken en dat terwijl de reststrook karig is ingericht en slecht wordt onderhouden. De verkoop van de strook is dan toch juist een kwaliteitsverbetering?

Eigendomssituatie

Reststroken. Reststroken zijn stroken van een beperkte omvang (vaak tot maximaal 150 m2 ) die oorspronkelijk zijn bedoeld voor de uitoefening van gemeentelijke taken. Deze stroken zijn dan ook veelal in bezit van de gemeente en doen meestal dienst als openbaar groen.

Gemeente-eigendom? Als een verzoek tot aankoop van een reststrook bij de gemeente binnenkomt, wordt eerst gecheckt of de reststrook gemeente-eigendom is. In sommige gevallen is een andere overheid (bijv. het Rijk of de provincie) of een woningstichting eigenaar en heeft de gemeente niets te zeggen over de verkoop van de grond.

Welke afwegingen maakt de gemeente?

Groenstructuur. Vervolgens zal de gemeente kijken of de groenstrook van belang is voor de groenstructuur in de buurt. Vooral in groenarme buurten of als er waardevolle bomen of bijzondere beplanting in de groenstrook aanwezig zijn, komt de strook niet voor verkoop in aanmerking.

Ondergrondse infrastructuur. Onder veel reststroken liggen (onzichtbare) kabels, leidingen of riolering. Het is van belang dat deze ondergrondse infrastructuur goed bereikbaar blijft. De gemeente heeft deze waarborg als de strook in eigendom blijft. Tip. In sommige gevallen gaan gemeenten over tot verhuur van de reststrook op voorwaarde dat de kabelexploitant te allen tijde toegang krijgt ingeval van calamiteiten of voor onderhoud.

Verkeersveiligheid en strategie. Een reststrook kan ook van belang zijn voor de verkeersveiligheid. Zo zijn veel stroken dusdanig ingericht dat een bocht of uitweg hierdoor overzichtelijk blijft. Daarnaast bieden ze plaats aan verkeersborden of straatverlichting. Ook kan een reststrook in de toekomst van belang zijn als herprofilering van een openbare weg noodzakelijk is.

Bestemmingsplan. Ten slotte beoordeelt de gemeente of de gewenste nieuwe functie als tuin of bedrijfsperceel past binnen het bestemmingsplan en of er bebouwing op het perceel mogelijk is. Let op. Vaak is dit niet het geval, aangezien veel stroken als ‘groen’ of ‘verkeer’ zijn bestemd en deze bestemmingen geen bebouwing of functie als tuin of bedrijfsperceel toestaan. Ook het realiseren van een erfafscheiding is niet altijd vanzelfsprekend.

Afwijken van bestemmingsplan? Door tijdig met de gemeente afstemming te zoeken, kan wellicht van het bestemmingsplan worden afgeweken en kan de strook worden aangekocht.

De aankoop van een reststrook kan voor uw cliënt interessant zijn ter vergroting van zijn perceel. Wijs hem erop dat een strook met ogenschijnlijk weinig functionele waarde toch van belang kan zijn voor een gemeente. Als de gemeente de eigendom wil behouden, kan men soms wel huur of bruikleen afspreken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01