Laat de fiscus meebetalen aan financiële tegenvallers
Winststreven. Als horecaondernemer streeft u naar een zo hoog mogelijke winst. Toch heeft u ook vast wel eens een tegenvaller (no-shows, denials, uitblijvende boekingen, bezettingen of reserveringen) en zelfs wel eens forse tegenvallers! Zijn dergelijke kosten gewoon aftrekbaar of zijn er grenzen? Wat vond de rechter hier in het verleden van?
Fiscus niet op stoel horecaondernemer
Gestunt? Uitgangspunt is dat u als ondernemer de baas bent in uw horecabedrijf en niet de fiscus. De inspecteur kan dan ook niet stellen dat bepaalde uitgaven bij voorbaat niet lonend zijn en dat u dat ook wel had kunnen weten. Stijgt dus bijv. door seizoensinvloeden de inkoopprijs van een bepaald product of artikel enorm en zelfs zodanig, dat u dat nooit via de kaartprijs kunt goedmaken? Dan is dat weliswaar dikke pech, maar de kosten zijn wel gewoon aftrekbaar! Hetzelfde geldt als u met de prijs van uw hotelkamers gaat stunten en later blijkt dat u er dik op toe heeft moeten leggen.
Redelijk denkend? Zakelijke uitgaven zijn dan ook in beginsel altijd aftrekbaar, tenzij geen redelijk denkend horecaondernemer dergelijke uitgaven zou maken. U organiseert, even overdreven gesteld, in uw dorpscafé een concert en besluit daarvoor Madonna te contracteren. Als het u al lukt, dan zijn de daarmee gepaard gaande kosten dermate hoog dat dit bij voorbaat een zwaar verliesgevend evenement gaat worden, tenzij u dit via sponsors of tv-rechten kunt voorkomen.
Anders geen aftrek. Lukt dit niet, dan zal de inspecteur de enorme verliespost niet in aftrek laten onder het mom dat geen redelijk denkend horecaondernemer dergelijke uitgaven had gedaan.
In het kader van uw horecabedrijf
Een en ander neemt niet weg dat zakelijke kosten in de regel gewoon aftrekbaar zijn, al worden uiteraard uw transacties getoetst of ze wel zijn aangegaan in het kader van uw onderneming. Het komt nogal eens voor dat ondernemers bepaalde transacties aangaan en deze pas als zakelijk aanmerken, zodra duidelijk is dat er een groot verlies uit voortvloeit. Er zal dan altijd een toets plaatsvinden of het een zakelijke transactie betrof en als dit niet het geval was, is een verlies niet aftrekbaar.
Zakelijkheid onderbouwen! Of uw ‘investering’ zakelijk is, hangt onder meer af van de aard ervan. Is het gerelateerd aan uw horecazaak, dan is er geen twijfel. Zo niet, dan zult u uw zakelijke argumenten moeten verduidelijken. Wat wilt u met uw aankoop bereiken? Welke activiteiten die geen betrekking hebben op horeca, heeft u voor ogen? Waaruit blijkt dit? Ook het tijdsverloop tussen de aanschaf en de ingebruikneming speelt mee, hoewel ook een niet-gebruikt goed zakelijk kan zijn aangeschaft. Verder kan een rol spelen of u al dan niet actief stappen heeft ondernomen om het goed in uw horecabedrijf te gebruiken.
Verlies liquiditeiten? Stel, u wilt met zakelijk vermogen beleggen om het rendement te vergroten. Dan gaat het erom of de belegde gelden weer tijdig in uw zaak beschikbaar zijn. Zo niet, dan is een verlies hierop niet aftrekbaar. Dit betekent dat een verlies als gevolg van speculeren nooit aftrekbaar is. U weet immers niet vooraf of speculeren rendeert. Zo wilde uw collega een verlies van acht ton aftrekken toen bleek dat zijn ‘beleggingsadviseur’ er met de centen vandoor was. De Rechtbank Noord-Nederland, 21.05.2014 (RBNNE:2014:1959) , stond die aftrek niet toe.