Kan uw verzuimverzekering goedkoper?
Een stukje geschiedenis
Wulbz. Het is alweer ruim 20 jaar geleden dat de Nederlandse Ziektewet werd aangepast met de Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (Wulbz). De huidige Wulbz verplicht u als werkgever om de werknemer bij ziekte twee jaar lang (104 weken) loon door te betalen.
Minstens 70%. Op basis van de wet moet u de werknemer gedurende die twee jaar minimaal 70% van zijn loon doorbetalen. Het eerste ziektejaar mag dit niet minder zijn dan het minimumloon.
Maximaal 170%. In verreweg de meeste cao’s is geregeld dat de werkgever meer dan 70% doorbetaalt. Vaak is dit ook in een arbeidsovereenkomst geregeld. Meestal wordt in het eerste ziektejaar het volledige salaris uitbetaald en wordt het salaris in het tweede ziektejaar gekort naar 70%. Het is in ieder geval een wettelijke verplichting dat in twee jaar niet meer dan 170% van het laatste salaris wordt betaald.
Verzuimrisico verzekeren
Verschillende premieberekeningen. Het ‘verzuimrisico’ kunt u als werkgever verzekeren. De premie voor zo’n verzekering kan op grofweg twee manieren berekend worden:
- forward looking. De premie wordt gebaseerd op branchegemiddelden en de samenstelling van het personeelsbestand. Zo maakt de verzekeraar op basis van interne datagemiddelden een inschatting van de te verwachten verzuimlast (forward looking) en berekent hij de bijbehorende (vaste) premie;
- daadwerkelijk schade. De verzekeraar kijkt naar het schadeverloop in de afgelopen periode. Hij kan dan een hogere of lagere premie berekenen op basis van de daadwerkelijke schadelast over de afgelopen drie jaren. Bij deze manier van premieberekening kunnen meer fluctuaties in de premie ontstaan. Wanneer u als werkgever immers jarenlang niet geconfronteerd wordt met een langdurige ziekte, daalt uw premie. Maar wanneer u op een gegeven moment te maken krijgt met een langdurige zieke werknemer, kan dat betekenen dat uw premie aanzienlijk stijgt.
Wat vindt de minister nu?
Meer vooruitkijken. De minister wil een stabielere premie en vindt het een goed teken dat in de afgelopen jaren verzekeraars zijn overgestapt naar ‘forward looking’-premieberekening. Hij wil echter dat meer verzekeraars op deze manier de premie gaan berekenen en gaat daarover in gesprek.
Hoe doet u daar uw voordeel mee?
Pro forma opzeggen. Zeg uw verzuimpolis ‘pro forma’ in september op. U heeft dan drie maanden de tijd om een andere (goedkopere) polis te vinden. Waar moet u dan op letten? Tip. Informeer op welke manier uw verzuimverzekeraar de premie berekent.
Bij een laag verzuim. Als het ziekteverzuim in uw bedrijf laag is, zal de ‘forward looking’-premie bij aanvang wat lager zijn, maar zonder het risico van een verhoging.
Bij een hoog verzuim. Als uw verzuim hoger dan gemiddeld is, kan een vaste ‘forward looking’-premie gunstiger zijn.