BEDRIJFSOPVOLGING - 12.05.2016

Definitief bedrijfsopvolgingsfaciliteit voor vastgoed-BV

Om voor de erf- en schenkbelasting aanspraak te kunnen maken op de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF), moet er sprake zijn van een materiële onderneming. De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak voor vastgoed-BV’s gedaan.

Faciliteit voor bedrijfsopvolging

Vrijstelling. De BOF is fiscaal een belangrijke faciliteit. Het stelt ondernemers namelijk in staat hun onderneming te schenken of te laten vererven zonder dat hun bedrijfsopvolgers geconfronteerd worden met een onmogelijk hoge belastingschuld. Bij toepassing van deze faciliteit wordt ondernemingsvermogen tot € 1.060.298,- volledig vrijgesteld van de heffing van schenk- en erfbelasting. Voor het meerdere geldt een vrijstelling van 83%.

Materiële onderneming. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat er sprake moet zijn van een materiële onderneming. De faciliteit kan niet worden toegepast op BV’s die zich louter bezighouden met beleggen.

Ook voor vastgoed-BV’s

Standpunt Belastingdienst. De Belastingdienst heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat er bij een vastgoed-BV geen materiële onderneming aanwezig is en dat dus de faciliteit op dergelijke BV’s niet kan worden toegepast.

Kentering. Deze stelling is echter niet langer houdbaar. Reeds in 2015 kwamen diverse rechters tot de conclusie dat er ook bij een vastgoed-BV sprake kan zijn van een materiële onderneming. Deze standpunten zijn onlangs bevestigd door de Hoge Raad, 15.04.2016 (HR:2016:633) .

Meer dan normaal vermogensbeheer

Omvang en kennis. Dit betekent echter niet dat iedere BV met daarin vastgoed in aanmerking komt voor de BOF. Er zal sprake moeten zijn van activiteiten die het normale vermogensbeheer te buiten gaan. Het vastgoedgebeuren zal dus toch een behoorlijke omvang moeten hebben. Daarbij speelt bijvoorbeeld ook een rol of u personeel in dienst heeft of inhuurt met kennis en ervaring in de vastgoedsector.

Rendement. Ook activiteiten op het gebied van projectontwikkeling zijn een sterke indicatie dat er meer plaatsvindt dan enkel vermogensbeheer. Dit kan tevens blijken uit het behaalde rendement. Een onderneming die louter belegt, accepteert over het algemeen een lager rendement dan een actieve, materiële onderneming.

Vreemd vermogen. Daarnaast kan ook de financiering van het vastgoed een rol spelen bij deze beoordeling. Als een groot deel van de projecten wordt gefinancierd met vreemd vermogen, is dit een sterke aanwijzing dat er sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer. De bank biedt namelijk in de regel bij normaal vermogensbeheer een dergelijke uitgebreide financiering niet aan.

Anticiperen

Dossiervorming. Wilt u in de toekomst profiteren van de BOF voor uw vastgoed-BV? Dan is het raadzaam daarop te anticiperen. Dit doet u door binnen uw BV kennis en kunde te verzamelen omtrent vastgoed. Betrokkenheid bij verbouwingen en transacties is daarbij van belang. Daarmee toont u aan dat uw BV meer is dan een beleggingsvehicle. Leg in een dossier goed vast hoe binnen uw vastgoedonderneming de werkzaamheden worden verricht en op welke wijze u onderneemt. Zo kunt u op een later moment duidelijk aantonen welke positieve invloed u en uw personeel hadden bij belangrijke transacties.

Voor toepassing van de BOF voor een vastgoed-BV zal er sprake moeten zijn van meer dan normaal vermogensbeheer. Daarbij wordt gekeken naar de omvang van de vastgoedportefeuille, de aanwezige kennis en ervaring, het rendement en de financiering. Leg dit nu al in een dossier vast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01