BELASTINGEN - 13.05.2016

Boete voor inkeerders wordt verdubbeld

De fiscus ziet graag dat zwartspaarders tot inkeer komen en hun spaartegoeden aangeven. Om dit aan te moedigen worden de fiscale boetes onder voorwaarden gematigd. Hoe worden deze gematigde boetes echter verdubbeld?

Boete bij ontdekking. Als de Belastingdienst een zwartspaarder op het spoor is, is inkeren te laat. In dat geval betaalt de zwartspaarder de hoofdprijs. Dat is dus de alsnog te betalen 1,2% belasting over de spaartegoeden in box 3, vermeerderd met een boete van maximaal 300%!

Plus belastingrente. Vergeet de belastingrente van 4% niet!

Lange navorderingstermijn. De fiscus mag jaren terug gaan. In principe is dat vijf jaar, maar als het om buitenlandse tegoeden gaat zelfs 12 jaar. Het zou dus zomaar kunnen dat de Belastingdienst 12 aanslagen belasting, rente en 300% boete oplegt, te betalen binnen zes weken na dagtekening.

Voorkomen is beter …

Wat geldt nu (nog)? Het huidige beleid van de Belastingdienst is als volgt: als een belastingplichtige uiterlijk twee jaar nadat een onjuiste of onvolledige aangifte is gedaan of aangifte had moeten worden gedaan, alsnog een juiste en volledige aangifte doet of alsnog de juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen verstrekt, wordt er geen vergrijpboete opgelegd. Mits de belastingplichtige dit doet voordat hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de inspecteur bekend zal worden met de onjuistheid of onvolledigheid.

Na die tweejaarstermijn bedraagt de boete voor zwartspaarders (die vermogen in box 3 verzwijgen) 60% van het wettelijk maximum (ofwel 60% van de te weinig geheven belasting). Dat is dus een stuk minder dan 300%. Dat kan nog steeds, maar niet lang meer …

Wat geldt er per 1 juli 2016?

Nieuw. De staatssecretaris heeft op 12 april 2016 aangekondigd dat deze boete met ingang van 1 juli 2016 wordt verdubbeld naar 120%. Hij roept belastingontduikers op om hun verborgen vermogen in het buitenland snel op te geven bij de Belastingdienst.

Melding vrijwillige verbetering. Dit kan dan via het formulier ‘Melding vrijwillige verbetering’ ( http://www.belastingdienst.nl ). Na invulling en ondertekening moet dit formulier worden opgestuurd naar: Belastingdienst / Kantoor Breda, Team 24, Postbus 90121, 4800 RA BREDA.

Pakkans neemt toe

Onderling gegevens uitwisselen. De komende jaren gaan de belastingdiensten van 100 landen onderling bankgegevens uitwisselen. Verstoppen kan volgens de staatssecretaris niet langer. Mensen die geld verborgen houden in het buitenland, lopen volgens hem onherroepelijk tegen de lamp.

Los van het morele aspect van zwartsparen is het de vraag of zwartspaarders hier totaal wakker van liggen. Menig zwartspaarder zal zich wel afvragen of hij nu nog snel moet inkeren voor 1 juli (of in elk geval voordat de fiscus er achter komt) of gokken op een lage pakkans. Er zullen er zijn die zullen denken dat als er al meer dan 12 jaar zwart geld in het buitenland aangehouden wordt, er jaarlijks natuurlijk wel een jaar, waarover de fiscus niet meer kan navorderen, verdampt. De pakkans zal natuurlijk naar verwachting wel toenemen als de belastingdiensten van 100 landen hun kennis (geautomatiseerd) gaan delen.

Tot 1 juli 2016 wordt de fiscale boete bij een vrijwillig herziene aangifte onder voorwaarden gematigd tot 60%. Dat wordt 120% per 1 juli. Men moet het formulier van de Belastingdienst gebruiken voor de melding.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01