Aansprakelijk voor belastingschuld verkochte BV?
Bestuurdersaansprakelijkheid. Een BV is als rechtspersoon zelfstandig drager van rechten en plichten. Dit betekent bijvoorbeeld dat de aandeelhouder in principe niet (hoofdelijk) aansprakelijk is voor schulden van de BV. Dit kan echter op verschillende wijzen worden doorbroken. Zo kunt u als bestuurder van de BV aangesproken worden voor niet-betaalde belastingschulden van de BV.
Vennootschapsbelastingschuld. Daarnaast is er in de Invorderingswet een bepaling opgenomen die het mogelijk maakt de aandeelhouder van een BV aansprakelijk te stellen voor onbetaald gebleven vennootschapsbelasting (Vpb). In een recente zaak voor de Hoge Raad, 08.04.2016 (HR:2016:582) , kwam dit weer eens aan de orde.
Wat speelde er?
Boekwinst in holding-BV. Het gaat hierbij om een BV die een pand met boekwinst verkoopt. Over deze boekwinst moet Vpb worden betaald, maar het lukt de Belastingdienst niet om bij de BV deze belastingvordering te innen. De reden hiervoor is dat de boekwinst via rekening-courant door de holding uit de BV wordt gehaald.
Faillissement. Vervolgens worden de aandelen van deze BV verkocht en wordt deze volgehangen met panden en hypothecaire schulden. De opbrengst van executoriale verkoop gaat naar de hypotheekverstrekker die onderdeel uitmaakt van het concern. Zo blijft er uiteindelijk voor de Belastingdienst niets over en gaat de BV failliet.
Standpunt inspecteur
Holding aansprakelijk? De Belastingdienst probeert op grond van artikel 40 van de Invorderingswet 1990 de voormalig aandeelhouder, de holding-BV, aansprakelijk te stellen voor de onbetaald gebleven Vpb. Dit lijkt lastig omdat er destijds in dit wetsartikel alleen naar natuurlijke personen werd verwezen.
Uitspraak Hoge Raad
Holding inderdaad aansprakelijk. Desondanks is de Hoge Raad van oordeel dat ook een BV hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld. Inmiddels is dit wetsartikel aangepast, waardoor ook BV’s onder deze aansprakelijkheidsstelling kunnen vallen.
Fiscus bewust buitenspel gezet. De rechter oordeelt verder dat het niet logisch is dat de voormalig aandeelhouder niet op de hoogte zou zijn van deze opzet, omdat na de aandelenoverdracht de BV direct werd opgezadeld met de panden inclusief forse hypothecaire schulden. Deze volgorde lijkt uitdrukkelijk gekozen om de Belastingdienst buitenspel te zetten. De Hoge Raad verwijst de zaak terug naar het Gerechtshof om dit nader te onderzoeken.
Commentaar
Let op bij verkoop aandelen. Besef dat u indien u, als natuurlijk persoon of als BV, aandelen in een BV verkoopt, risico’s loopt, met name als er nog belastingschulden of fiscale claims op de BV rusten en u de aandelen verkoopt aan een onbekende of een dubieuze koper.
Laat u in een dergelijke situatie goed adviseren en zorg ervoor dat u bij de aandelenoverdracht voldoende zekerheden inbouwt en dat de koper de risico’s op zich neemt.