PENSIOEN - 21.03.2016Ontslag omdat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt
Op 1 januari jl. is de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd ingevoerd. Deze nieuwe wet maakt het eenvoudiger om een AOW-gerechtige werknemer in dienst te houden of te nemen. Wat is goed om te weten?
-
Pensioenontslag simpeler. Het ontslaan van werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, wordt eenvoudiger. U kunt het dienstverband opzeggen met een opzegtermijn van één maand, ongeacht de duur van het dienstverband. Een ontslagvergunning van het UWV is niet meer nodig en u hoeft geen transitievergoeding te betalen.
-
Pensioen- of AOW-leeftijd. De pensioen-gerechtigde leeftijd is meestal de leeftijd waarop de werknemer aanspraak kan maken op een AOW-uitkering. Maar niet altijd. Voor sommige beroepen geldt er een afwijkende pensioenleeftijd, zoals voor piloten, en op grond van een bedrijfspensioenregeling kan er weer een andere pensioenleeftijd gelden. Ook kennen sommige pensioenregelingen een flexibele pensioendatum, kortom: de pensioengerechtigde leeftijd is niet voor iedere werknemer dezelfde.
-
Doorwerken wordt eenvoudiger. U bent natuurlijk niet verplicht om een werknemer bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd te ontslaan. Als beide partijen dat wensen, kunt u hem ook in dienst houden. Wilt u het dienstverband op een later moment toch beëindigen, dan kunt u de werknemer alsnog zonder ontslagvergunning, zonder transitievergoeding en met een opzegtermijn van een maand ontslaan.
-
Pensioenontslagbeding. Vaak staat in het arbeidscontract of de cao dat het dienstverband eindigt als de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Tip. Als er zo’n beding in uw arbeidsovereenkomsten of in de cao staat, hoeft u het dienstverband niet op te zeggen. Let op. Is er een pensioenontslagbeding, biedt de werknemer die wil blijven werken dan een tijdelijk arbeidscontract aan, want zo’n contract eindigt van rechtswege. Biedt u de werknemer daarentegen een vast contract aan, dan gelden in dit geval de normale ontslagregels en heeft u een ontslagvergunning nodig om het dienstverband te beëindigen.
-
Soepeler ketenregeling. Een ‘normaal’ tijdelijk arbeidscontract kan in twee jaar tijd maximaal tweemaal worden verlengd. Wordt het daarna nogmaals verlengd, dan ontstaat er een vast dienstverband en kan de werknemer alleen met toestemming van het UWV of de kantonrechter worden ontslagen. Voor AOW-gerechtigde werknemers geldt voortaan een soepeler regeling. Hun tijdelijke arbeidscontract kan in vier jaar tijd maar liefst zes maal worden verlengd voordat er een vast contract ontstaat.
-
Loon tijdens ziekte korter. Omdat zieke werknemers maximaal twee jaar aanspraak kunnen maken op loondoorbetaling, waren werkgevers voorheen vaak huiverig om oudere werknemers in dienst te nemen. Sinds de nieuwe wetgeving hebben AOW-gerechtigde werknemers bij ziekte nog maar recht op maximaal 13 weken loondoorbetaling.
-
Minder re-integratieverplichtingen. Ook heeft u minder re-integratieverplichtingen als een AOW’er ziek is. Zo hoeft u geen plan van aanpak op te stellen en ook geen tweede spoor op te starten.
-
Geen opzegverbod tijdens ziekte. Het opzegverbod tijdens ziekte geldt voor AOW-gerechtigde werknemers slechts 13 weken.
De regels voor AOW-gerechtigde werknemers zijn versoepeld. Zo hoeft u nog maar 13 weken loon door te betalen bij ziekte, heeft u minder re-integratieverplichtingen en geldt er geen opzegverbod tijdens ziekte. U mag hun zes tijdelijke contracten geven in vier jaar tijd. Dat maakt het allemaal veel makkelijker.
Contactgegevens
Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond
Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00
klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl
KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01