Nieuws over referenties?
Op de radio. U kent het radiospotje misschien wel: de ene circusdirecteur belt de andere op om eens te informeren naar een potentieel nieuwe acrobaat. Waar moet u als werkgever in zo’n geval rekening mee houden?
Getuigschrift. Een getuigschrift is een verklaring van een werkgever dat de werknemer gedurende een bepaalde periode in dienst is geweest, hoeveel uren hij werkte en in welke functie. Als werkgever bent u wettelijk verplicht zo’n getuigschrift uit te reiken als de werknemer daar om vraagt. Let op. Alleen als de werknemer dat wil, mag u in een getuigschrift opnemen hoe hij het werk deed en waarom en hoe hij is vertrokken.
Toegevoegde waarde referentie. Een getuigschrift is niet bepaald relevant als er alleen algemene gegevens in zijn opgenomen. Een referentie heeft dan zeker meerwaarde. Bij een referentie neemt u (doorgaans telefonisch) contact op met een (voormalig) werkgever om te informeren naar het functioneren van de sollicitant. Tip. Het is niet de bedoeling dat u achter de rug van de sollicitant contact gaat opnemen met zijn voormalig werkgever. Vraag de sollicitant om minimaal twee relevante referenties en geef aan wanneer u contact op zult nemen.
De meest voor de hand liggende vragen bij een referentie zijn:
- Wat is uw relatie met de sollicitant?
- Hoe lang heeft u samengewerkt met de sollicitant?
- Wat waren zijn werkzaamheden? Tip. Vraag door als de werkzaamheden anders waren dan in de cv stond vermeld.
- Hoe voerde hij zijn werkzaamheden uit?
- Waarom is het dienstverband beëindigd?
Dat mag niet! U mag geen vragen stellen van persoonlijke aard, zoals bijvoorbeeld over ziekteverzuim of seksuele geaardheid.
Download de checklist ‘Referenties’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 21.09.01).