Meerdere bestelauto’s, meerdere bijtellingen, nee toch?
Wat is er aan de hand? De bestelauto die u ter beschikking stelt aan de werknemer, zorgt bij hem voor een bijtelling en dus niet bij u. Alleen de overige bestelauto’s zorgen in beginsel voor een bijtelling bij u, wat betekent dat u een deel van de kosten niet van de winst kunt aftrekken.
Ontgaansmogelijkheden beperkt
Voor u zelf. Voor u als ondernemer zijn er maar beperkte mogelijkheden om aan de bijtelling voor de bestelauto te ontkomen. Let op. Een verbod op privégebruik of het onmogelijk maken de bestelauto privé te gebruiken, werkt wel voor werknemers, maar niet voor de ondernemer.
Misvatting. Dat dit wel zou kunnen, is echt een misvatting. U kunt immers met uzelf afspreken wat u wilt, als u de auto toch privé gebruikt, houdt niemand u tegen. Let op. Voor de bestelauto die doorlopend afwisselend door diverse werknemers wordt gebruikt, geldt een eindheffing van € 300,-. Toch kunt u als ondernemer voor deze auto’s desondanks een bijtelling krijgen, aldus het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 02.12.2013 (GHARL:2013: 9035) . Dat lost dus niks op.
Kilometers bijhouden?
Hoe dan wel? We willen niet steeds in herhaling blijven vervallen, maar het is wel het oude liedje: u kunt aan de bijtelling ontkomen door de bestelauto’s niet méér dan 500 km privé te gebruiken. U moet dit wel bewijzen. Een kilometeradministratie is dan vrijwel onontkoombaar en dat is een crime, we weten het. Misschien helpt onze tool.
De rekentool ‘E-Kilometerregistratie 2016-2020’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 06.10.02).
Of toch alternatief? Een andere mogelijkheid is misschien toch wel om de bestelauto helemaal niet privé te gebruiken, maar dan ook echt geen enkele meter! Dat moet op zich te doen zijn, want voor privégebruik heeft u meestal nog een personenauto. U kunt dan aan de bijtelling ontkomen door voor de auto een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aan te vragen.
Geen bijtelling, geen meter bijhouden! Met deze verklaring op zak krijgt u geen bijtelling én hoeft u geen kilometeradministratie bij te houden. De fiscus gaat er dus vanuit dat de auto niet privé gebruikt wordt. Tip. Dat geldt niet alleen voor u, maar meteen ook voor uw werknemers. Let op. Dit vereist dus een ijzeren discipline, want als de fiscus de auto onderweg ziet rijden en u kunt niet bewijzen dat het een zakelijke rit was, bent u flink de klos. U ontvangt dan een naheffing over de bijtelling met een forse boete eroverheen.
Nog twee weetjes van waarde
Alleen voor goederenvervoer. De bijtelling geldt ook niet voor de bestelauto die alleen geschikt is voor goederenvervoer. Daarbij moet u vooral denken aan bestelauto’s met één (bestuurders)stoel. Er mogen ook geen aansluitingsmogelijkheden zijn voor een extra stoel!
Maak afspraken met de fiscus! In beginsel geldt namelijk voor iedere auto, dus ook voor de bestelauto, de bijtelling. Toch snapt ook de fiscus wel dat het van de zotte is om u bijvoorbeeld acht bijtellingen op te leggen als in uw schildersbedrijf acht bestelauto’s rondrijden die ’s avonds niet door uw werknemers mee naar huis worden genomen. Voorkom dit door duidelijke afspraken te maken.